7 halálos csapás a szobanövényeidre

7 halálos csapás a szobanövényeidre

Avagy így teszed tönkre a kedvenceidet.

A szobanövények jóval többek szépen mutató zöldeknél: tisztítják a lakás levegőjét, segíti a nyugodt alvást, pihenést, javítják a hangulatunkat. Azonban nem megfelelő gondozás mellett hamar tönkremehetnek, elszáradhatnak, felkopaszodhatnak. Mi pedig csak állunk felettük, és nem értjük, hogy mit csináltunk rosszul.
Íme, a 7 leggyakoribb végzetes csapás, amely tönkreteheti kedvenceiket.

1. Helytelen locsolás

A szobanövények eltérő vízigényekkel rendelkeznek: egyesek a száraz régiókból származnak, mint a kaktuszok vagy a pozsgások, ezeknek csak kevés vízre van szükségük. Alig párologtatnak, nagy húsos leveleikben jól tárolják a vizet, így van tartalékuk.

Más növények viszont mocsári élőhelyeken, vagy a trópusokon őshonosak, sokkal több vizet igényelnek a fejlődésükhöz. Rendszeres öntözést és párásítást kívánnak, nem tűrik a kiszáradást.

A két szélsőséges csoport között helyezkedik el a legtöbb szobanövény, rendszeresen kell öntözni, de nem szabad pangóvízben hagyni őket. A legnagyobb locsolási hiba egyébként nem a kevés öntözés, hanem a túlöntözés, amikor a gyökér egyszerűen kirohad.

Fontos tehát, hogy minél többet megtudjunk a növényünk egyedi vízigényéről. Időnként az ujjunkkal ellenőrizzük, hogy a növény földje száraz-e - ebben az esetben locsoljunk. Amennyiben ezt nem tartjuk megbízható módszernek, szerezzünk be nedvességmérőt a növény mellé. Ügyeljünk rá, hogy a cserép alján legyenek lukak, ahol a felesleges víz távozni tud. A cserép aljára tett kavics jó vízelvezető réteget biztosít.

szobanoveny 7 csapas 02

2. A nem megfelelő föld

Konyhai fűszernövények, orchideák vagy citrusfélék, netán futóka: minden növénynek más a közegigénye is. Például a kakukkfű a homokos, tápanyagban szegényebb talajt kedveli, az ugyancsak fűszerként tartott bazsalikom a tápanyagban gazdag földet preferálja.

Az orchidea beéri néhány kókuszrosttal, a fehérszélű sárkányfa (dracéna) pedig savanyú talajban érzi jól magát. A nem megfelelő közeg használata hiánytünetekhez, gyökérfejlődési zavarokhoz, betegségekhez vezethet.

szobanoveny 7 csapas 03

3. A szobanövények rossz helyre állítása

Ha rossz helyre teszed a növényedet, akár a halálos ítéletet is kimondhatod rá. Az, hogy egy növény a napfényes ablakpárkányt, a sötétebb sarkot, vagy a félárnyékos szobát kedveli-e, alapvető fontosságú, ezért mindenképpen nézzünk utána!

Néhány kedvelt növény, amely világos, napos helyet szeret:

 • hegyescsúcsú futóka
 • sugárarália
 • kaktuszok
 • pompás kutyatej
 • szobai bambusz

Ők pedig az árnyékra szavaznak:

 • szégyenlősvirág
 • vitorlavirág
 • anyósnyelv
 • Kencia-pálma
 • sárkányfa (dracéna)

szobanoveny 7 csapas 06

További fontos szempont, amikor a helyet kiválasztjuk, hogy milyen ott a hőmérséklet (pl. radiátor mellett van, vagy a hideg ablakpárkány közelében?), és mennyire huzatos. A téli hónapokban, amikor a fűtőtestek üzemelnek, a meleg felszálló levegő káros lehet az ablakpárkányra tett növényekre. A növény levélhullással jelzi, hogy nem jól érzi magát, ezért gyorsan át kell tenni egy másik helyre. Ráadásul a magas hőmérsékleten egyes kártevők, pl. a takácsatkák is remekül érzik magukat, ami felszaporodásukhoz vezethet.

A huzat télen jelent gondot, hasonlóképpen az ablakok ajtók elé tett növények is ilyenkor kezdik dobálni a levelüket. Egy alapos szellőztetés már olyan nagy hőmérséklet-ingadozást jelent a hidegben, hogy az érzékeny kislevelű fikusz például hullajtani kezdi utána a leveleit.

Ugyancsak téli gond: ha a levelek közvetlenül érintkeznek az ablaküveggel, barnulhatnak, lehullhatnak. Érdemes távolságot tartani. A broméliák ugyan világos helyet kedvelnek, de a közvetlen napfényt nem szeretik, így esetükben is sok mindenre kell figyelni.

4. Helytelen műtrágya/tápoldat-használat

A kevesebb néha több! Mindig figyeljünk oda a műtrágya adagolási útmutatójára. Ha kevés tápanyaghoz jut a növény, akkor visszamaradhat a fejlődése, sárgulhatnak a levelek és kevesebb hajtás fejlődik. A túl sok trágya estben viszont a tápanyagok és a víz nem tud megfelelően felszívódni, eredményül barna, száraz leveleket és lilásra színeződő, puha hajtásokat kapunk.

szobanoveny 7 csapas 04

5. Hagyjuk felszaporodni a kártevőket, vagy nem foglalkozunk velük

A szobanövényeket is megtámadhatják kártevők, amelyek akár levélhullást, sőt teljes pusztulást okozhatnak. Főleg a nyáron kinn töltött időszakot követően szembesülhetünk vele, hogy a szobanövényekkel együtt a kártevők is bejöttek a házba. Az sem ritka, hogy az újonnan vásárolt kedvencünkkel hozzuk be a hívatlan vendégeket, ezért a boltban, kertészetben midig alaposan nézzük meg a növényt! Néhány egyed még nem jelent számottevő problémát, ezért fontos, hogy időben kapjuk el a fertőzést, és zuhanyoztassuk le a növényt, vagy mossuk le szappanos vízzel a leveleit.

A leggyakoribb szobanövény-kártevők:

 • levéltetvek
 • gyapjas tetvek
 • pajzstetvek
 • takácsatkák
 • árnyékszúnyogok
 • tripszek

6. Helytelen átültetés

Mikor kell egy növényt átültetni és mire kell közben figyelni? Alapvetően minél idősebb egy növény, annál kevesebbet kell bolygatni, átültetni. A fiatal növények még erőteljesen növekednek, és gyökereikkel gyorsan benövik a cserepet, ezért időnként szükséges őket nagyobb cserépbe helyezni. Az átültetéshez ideális a tavasz, mert a napsütéses napokon gyorsan fejlődésnek indulnak az új cserépben a növények.

A zöldike vagy az anyósnyelv gyökere olyan erősen nyomhatja a cserepet, hogy akár szét is törhet, ha nem tesszük át egy nagyobba. Akkor is szükség lehet átültetésre, ha a talaj használódott el, ez esetben elég 3-4 évente sort keríteni rá.
Ellenőrizzük, hogy felemelve a növényt, a cserép alján lévő lukon kinőnek-e már a gyökerek - ez esetben teljesen benőtték a cserepet.
Ha a növény eléri a végleges méretét, akkor többet nem kell átültetni.

szobanoveny 7 csapas 05

7. Halál a balkonon

A meleg nyári hónapokat sok szobanövény tölti a balkonon vagy a teraszon, ami szemmel láthatóan jót tesz nekik. Azonban ha túl sokáig várunk ősszel azzal, hogy a növényeket visszahozzuk a házba, akkor hiába való volt a nyári kinnlét. Legkésőbb októberben javasolt, hogy a szobanövények elhagyják a nyári lakhelyüket, és visszakerüljenek a lakásba, vagy a védett telelőhelyre. Ha ezzel elkésünk, az első fagyok károsíthatják a kedvenceinket, mindez akár a növény halálához is vezethet.
Arra is ügyeljünk, hogy kihelyezésnél az első erősebb napsugár károsíthatja a növényeket (hozzá kell szokniuk), ezért ajánlatos napvédelemről gondoskodni.

Mentés

Mentés

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?