Három tipp, ha hőség van a virágoskertben

Három tipp, ha hőség van a virágoskertben

A nyári meleg próbára teszi a most virágzó növényeket, de ezzel a három tanáccsal segíthetünk nekik átvészelni ezt az időszakot és még serkenthetjük is a virágzásukat.

A nyári hónapokban több nehézséggel is küzd a virágoskert néhány lakója. Nemcsak nagyon meleg van, de gyorsan párolog is a talaj és minden estére elfogy a felvehető víz. Ráadásul a virágzás energiaigényes tevékenység, így a növény többi részének fejlődésére ilyenkor kevesebb energia jut. A virágzó növény minden energiát a virágzásra fordít, majd a virág megtermékenyülése után a magvak érlelése lesz a fő tevékenysége.

harom tipp viragoskertben 04

Első tipp: Öntözd a virágot reggel!

Egyrészt minden nap jól jön a víz a nyári hőségben, másrészt rendszert ad a napnak, nemcsak a kertész napjának, hanem a növény életének is. A reggel még hűvösebb, lassabb a párolgás, ezért az öntözővíz nagyobb része marad meg a talajban. Ráadásul a növények levelére kerülő víz napközben megszárad, így az estére megszikkadt külső részek kevésbé hajlamosak a gombás betegségekre.

harom tipp viragoskertben 02

Második tipp: Takard be a talajt nyesedékkel

Használj a földre szórt mulcsot, például fakérget, sövények gyönge nyesedékét, vagy akár a fűnyíróval összegyűjtött füvet, szénát. A talaj takarása csökkenti a víz párolgását és hűvösebben tartja a talajt. Ráadásul a locsoláskor nem verődik fel a sár a növényekre (és a kórokozók sem kerülnek így rájuk a talaj felszínéről). A mulcs lassan magától lebomlik és tápanyagot juttat a talajba.

harom tipp viragoskertben 03

Harmadik tipp: Vágd le az az elszáradt virágokat

Az elszáradt virágot nemcsak azért érdemes levágni, mert hervadtan már nem szép. Ahogy a bevezetőben olvashattad, a növény a virágzás után a magvainak érlelésébe fekteti a legtöbb energiát és a fejlődésre fordítandó erejét a növény többi részétől vonja el. Ha az elvirágzott virágot lemetszed, akkor a többi virág kapja meg az erőforrásait. Persze ha magot szeretnél fogni a virágról, akkor az más helyzet. A virágszárak, virágok levágásához használj éles és erős ollót. Kisebb növényekhez háztartási ollót is használhatsz, de erősebbekhez válassz inkább metszőollót. A Felco például egész sorozatot kínál a kerti ollókból általános kerti munkákra (nemcsak metszésre).

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR