8 közkedvelt és hálás ámpolnanövény

8 közkedvelt és hálás ámpolnanövény

Nem tudod, hogy mit csüngess? Itt van 8 növény, amely egyáltalán nem bánja, ha lógva hagyjuk őket!

Muskátli

A futó és félfutó muskátlinál népszerűbb ámpolnanövény talán nem is létezik! Levelei, virágzata egyaránt rendkívül tetszetősek. A gazdag virágzáshoz biztosítsunk számára jó vízelvezető képességű muskátli-ültetőkeveréket, akasztós kosarának pedig keressünk napos helyet.

ampolna muskatli 01

Fukszia

A fukszia végtelenül elegáns és színpompás ámpolnanövény, amely előnyben részesíti az árnyékos helyeket és a hűvös nyarat. Több mint 120 fajtája létezik, van, amelyiknek a virága 10 cm hosszúra is megnő! A függő virágtartóból csodásan omlik alá a sok-sok tucatnyi bájos virággal borított növény. A legszebbek között tartják számon a ragyogó lila vagy fehér szegélyű, sötét rózsaszín és narancssárga virágú fajtákat.

ampolna fukszia 01

Nebáncsvirág

A nebáncsvirág számára a legideálisabb az árnyékos fekvés és a nyirkosan tartott ültetőkeverék. Számos színváltozata ismert és közkedvelt, köztük a lazac, cseresznye, rózsaszín, fehér és levendula. Ámpolnanövényként 2-3 hetente biztosítsunk számára tápanyag-utánpótlást. Magról és dugványról is könnyen nevelhető.

ampolna nebancsvirag 01

Törökszegfű, kínai szegfű

A szegfűnek több mint 300 fajtája ismert. Ezek közül is az alacsony termetű, rövidebb szárú fajták, mint például a törökszegfű vagy a kínai szegfű alkalmasak leginkább ámpolnanövénynek. Ezenkívül szegélynövénynek, talajtakarónak, vágott virágnak is ideálisak, nem utolsósorban pedig igen mutatósak balkonládába ültetve. Dús nyári virágzásra számíthatunk e kedves és rendkívül illatos évelőtől.

ampolna szegfu 01

Borostyán, repkény

Az örökzöld, évelő borostyán levelének formája és tarka mintázata fajtánként más és más. A legextravagánsabb színű növényekhez is nagyszerű háttérként szolgál; kecsesen bukik alá a függő virágtartóból. Számos fajtája szobanövényként tartható, mivel nem igényel közvetlen napfényt, és minimális a gondozási igénye. Árnyékban a lakáson kívül is szépen fejlődik.

ampolna borostyan 01

Árvácska

Az árvácska nagy előnye, hogy gyorsan nő, pompás kis virágok tömegeit hozza a nyári hónapokban, ráadásul szinte végtelen a választék, ami a színárnyalatokat és -kombinációkat illeti. A virágzási időt kitolhatjuk, ha az elszáradt virágfejeket rendszeresen lecsípjük.

ampolna arvacska 01

Lobélia

A lobélia egyike a leginkább függő kosárba termett növényeknek, amely már pusztán élénk színe miatt is igen közkedvelt. Levelei kicsik, simák. Ragyogó, apró virágainak színe lehet kék, lila, rózsaszín vagy fehér. Egész nyáron át virágzik. Ha az elszáradt hajtásait lecsipkedjük, garantált a dús, hosszan tartó virágzása.

ampolna lobelia 01

Illatos ternye

Nincs kellemesebb, mint egy illatos ternyével beültetett akasztós virágkosár mellett megpihenni! Ez a filigrán kis évelő a balkon- és tetőkertek ideális növénye, amely alácsüngő ámpolnanövényként is remekül mutat.

ampolna illatos ternye 01

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR