Metszés-óra (14/20): Ágvágó ollók

Metszés-óra (14/20): Ágvágó ollók

Ágvágó olló, nyélhossz, mellévágó-rávágó, áttétel.

A kétkezes ágvágó ollók átmenetet képeznek az egykezes kézi metszőollók és a fűrészek között. Jó szemmel majdnem olyan élesen látom a metszés helyét, mint a kézi ollókkal szemközelből, és nem kell minden erősebb ágnál fűrészre váltanom. A hosszú nyelek előnye még, hogy elhagyhatom a létrát, vagy megspórolhatok néhány létrafokot, valamint földközeli vágásoknál nem kell olyan mélyre hajlonganom.

 

Kétkezes ágvágóból is százféle van, itt csak három alapvető típust mutatunk be; egy hatalmas klasszikust, egy áttételes rávágóst és kisebb pehelykönnyűt. Mindegyiknek van előnye és hátránya.

A Felco 22-es 84 cm hosszú, kovácsolt tömör alumínium nyelekkel és robusztus acél, ívelt mellévágó pengékkel. Ennek megfelelően majdnem 2 kg a súlya, viszont 4,5 cm vastag ágakat is átvág, ha bírom erővel. Műanyag pufferek és puha fogantyúk tompítják a vágásvégi ütközéseket. A teljes nyitáskor csak 90 fokban tártak a nyelek, azaz félállásban mélyen be tudok nyúlni egy korona belsejébe.

A Felco 230-as 80 cm hosszú, alucső nyelekkel, csak egy keskeny egyenes acél rávágós pengével és alu ütközővel, így csak 1,15 kg a súlya, érzésre a fele az előzőnek. A maximum 4 cm-es ágak vágásához szükséges erő egyharmadát megspórolja nekünk az áttétel, viszont a nyelek szélesre nyílnak, sűrű növényzetben csak a felület közelében tudunk dolgozni, különben elakadnak a nyelek az ágak között.

A Felco 210C-60, csak 60 cm hosszú, a karbon nyelek miatt pehelykönnyűnek érződő 0,7 kg. 3,5 cm ágvastagságig ajánlja a gyártó, ilyenkor hasznos az ütközés-tompító puffer. A hagyományos ívelt mellévágó pengék majdnem olyan tisztán, roncsolás-mentesen vágnak, mint egy kézi metszőolló.

Összefoglaló ajánlásom: erős egészséges embernek ma is a hagyományos klasszikus tömörnyelű ollót javaslom; kevesebb erőhöz, kímélendő ízületekhez az üreges nyelűeket erőtakarékos áttétellel. A 40 – 50 – 60 cm rövid nyelű ágvágók, könnyű nyelekkel az egykezes metszőollókat is helyettesíthetik.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR