Metszés-óra (14/20): Ágvágó ollók

Metszés-óra (14/20): Ágvágó ollók

Ágvágó olló, nyélhossz, mellévágó-rávágó, áttétel.

A kétkezes ágvágó ollók átmenetet képeznek az egykezes kézi metszőollók és a fűrészek között. Jó szemmel majdnem olyan élesen látom a metszés helyét, mint a kézi ollókkal szemközelből, és nem kell minden erősebb ágnál fűrészre váltanom. A hosszú nyelek előnye még, hogy elhagyhatom a létrát, vagy megspórolhatok néhány létrafokot, valamint földközeli vágásoknál nem kell olyan mélyre hajlonganom.

 

Kétkezes ágvágóból is százféle van, itt csak három alapvető típust mutatunk be; egy hatalmas klasszikust, egy áttételes rávágóst és kisebb pehelykönnyűt. Mindegyiknek van előnye és hátránya.

A Felco 22-es 84 cm hosszú, kovácsolt tömör alumínium nyelekkel és robusztus acél, ívelt mellévágó pengékkel. Ennek megfelelően majdnem 2 kg a súlya, viszont 4,5 cm vastag ágakat is átvág, ha bírom erővel. Műanyag pufferek és puha fogantyúk tompítják a vágásvégi ütközéseket. A teljes nyitáskor csak 90 fokban tártak a nyelek, azaz félállásban mélyen be tudok nyúlni egy korona belsejébe.

A Felco 230-as 80 cm hosszú, alucső nyelekkel, csak egy keskeny egyenes acél rávágós pengével és alu ütközővel, így csak 1,15 kg a súlya, érzésre a fele az előzőnek. A maximum 4 cm-es ágak vágásához szükséges erő egyharmadát megspórolja nekünk az áttétel, viszont a nyelek szélesre nyílnak, sűrű növényzetben csak a felület közelében tudunk dolgozni, különben elakadnak a nyelek az ágak között.

A Felco 210C-60, csak 60 cm hosszú, a karbon nyelek miatt pehelykönnyűnek érződő 0,7 kg. 3,5 cm ágvastagságig ajánlja a gyártó, ilyenkor hasznos az ütközés-tompító puffer. A hagyományos ívelt mellévágó pengék majdnem olyan tisztán, roncsolás-mentesen vágnak, mint egy kézi metszőolló.

Összefoglaló ajánlásom: erős egészséges embernek ma is a hagyományos klasszikus tömörnyelű ollót javaslom; kevesebb erőhöz, kímélendő ízületekhez az üreges nyelűeket erőtakarékos áttétellel. A 40 – 50 – 60 cm rövid nyelű ágvágók, könnyű nyelekkel az egykezes metszőollókat is helyettesíthetik.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR