A kandírozás 14 csodás napja

A kandírozás 14 csodás napja

Ha ananász, sárgabarack, banán, körte, cseresznye, meggy, citrusfélék, szilva, alma vagy szőlő kerül a közeledbe, amelyet két hétig nélkülözni tudsz, akkor muszáj kipróbálnod a kandírozást. Vendégeid a csodájára fognak járni!

Bolti

Miután átnéztük, hogy milyen gyümölcsökből kandírozhatunk, lássuk a napi feladatokat:

Kandírozás 1. nap

300 ml vízből és 250 g befőzési cukorból oldatot készítünk. Ehhez az előzőleg forralt gyümölcs lecsepegtetett levét is felhasználhatjuk.

A mennyiség kb. 500 g gyümölcs kandírozásához elegendő. Egy oldatban csak egyféle gyümölcsöt kandírozzunk.

A cukoroldatot addig főzzük, amíg hideg állapotában ragadós nem lesz. Ezt úgy tesztelhetjük, ha egy kanál oldatot hideg vízbe mártva lehűtünk, és ha ujjaink között szálat képez, akkor jó. Ezt az oldatot öntsük a lapos tálba fektetett gyümölcsökre. A gyümölcsöket a szirupnak teljesen el kell takarnia.

A tálcát takarjuk le sütőpapírral, nehogy a szirup kiszáradjon. Az egészet hagyjuk így 24 órán keresztül.

2. nap

A gyümölcsöket egy merőkanállal emeljük ki a szirupból, és tegyük a másik tálcára helyezett rácsra. A lecsepegett szirupot felfoghatjuk, majd cukor hozzáadásával (300 ml-re egészítsük ki, ehhez 60 g cukor szükséges) újra felforraljuk, amíg szálképző nem lesz, majd ezt ugyanúgy a gyümölcsre öntjük. Az oldatot nem szabad túl sokáig főzni különben a cukor túl sűrű lesz és kikristályosodhat.

3-7. nap

Naponta ismételjük meg a második napon történteket.

8. nap

A felfogott szirupot ezúttal 100 g befőzési cukorral melegítsük fel, adjuk hozzá a gyümölcsöt, és fözzük 3-4 percig. Ettől a gyümölcsök szép feszesek lesznek. A szirupot a gyümölcsökkel együtt öntsük egy tálkába, takarjuk le papírral és hagyjuk 48 órán át állni.

10. nap

Ismételjük meg a 8. napon leírtakat, de most 4 napig hagyjuk a gyümölcsöket a szirupban állni.

14. nap

Emeljük ki, csepegtessük le, majd meleg helyen vagy a sütőben, 60 °C-on szárítsuk meg. Közben forgassuk őket a másik oldalukra. Akkor vannak készen, ha már egyik oldaluk sem ragad és szépen csillognak. Alufóliába vagy zsírpapírba csomagolva, száraz és hűvös helyen hónapokig eltarthatók.

Citrom

A türelmetleneknek egy gyorsabb verzió:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR