Karamellszínű, nagyon finom, illatos édességet készíthetünk a kertben termett almából. Jól eltartható az így készülő almaszósz és az almadzsem.
Ha kiskertünkben csak egyetlen almafa van, már akkor is nagy az esélye, hogy rengeteg terméssel ajándékozzon meg minket. A napi egy frissiben fogyasztott almán, almás pitén, almatortán kívül még mindig tele van a kosarunk, elkezdhetünk hát filozofálni, hogy mit kezdjünk a maradék gyümölccsel.
Ha nincs férfi a háznál, aki szeretné az almapálinkát és bajlódna is az elkészítésével, próbáljuk ki az almadzsemet. Angol nyelvterületen apple butter névre hallgat, s az Egyesült Államokban már több mint 50 éve fesztivált is rendeznek tiszteletére: Berkeley város főterén nyílt lángon, óriás üstben egész napon át fortyog az illatos almaszósz, s mire lenyugszik a nap, elkészül az almadzsem is.
Rendkívül egyszerűen elkészíthető és még ajándéknak is nagyon ötletes!
Mi kell hozzá?
- alma
- turmixgép
- almaecet
- őrölt fahéj
- cukor, vagy cukorhelyettesítő sztívia (ízlés szerint)
- egész fahéj (tetszőlegesen)
- narancs vagy szegfűszeg hozzáadásával egzotikusabbá tehető
Első lépésként hámozzuk meg és daraboljuk fel kis kockákra az almát. Rakjuk az almadarabokat a turmixgépbe, adjunk hozzá egy kevéske almaecetet. Szórjunk bele egy kis fahéjat, majd addig pürésítsük a gyümölcsdarabokat, amíg egyöntetű szósszá nem válik.
Ezután a masszát főzzük folyamatos kevergetés mellett 45-60 percen keresztül. Addig kell sűríteni, amíg a színe mély karamelles árnyalatúvá nem válik.
Ha édesszájúak vagyunk, adjunk hozzá egy kis cukrot, fahéjat vagy akár fahéjas kandiscukrot. Ez az almás nyalánkság 2 hétig is eltartható a hűtőben, tartósítószerrel szinte korlátlan ideig eláll. Ilyen ajándékkal pedig nem csak magunkat, hanem kedves ismerőseinket is meglephetjük: higgyük el, nem csak szemezni fognak vele.