Almadzsem készítése: ha van turmixgéped, próbáld ki!

Almadzsem készítése: ha van turmixgéped, próbáld ki!

Karamellszínű, nagyon finom, illatos édességet készíthetünk a kertben termett almából. Jól eltartható az így készülő almaszósz és az almadzsem.

Ha kiskertünkben csak egyetlen almafa van, már akkor is nagy az esélye, hogy rengeteg terméssel ajándékozzon meg minket. A napi egy frissiben fogyasztott almán, almás pitén, almatortán kívül még mindig tele van a kosarunk, elkezdhetünk hát filozofálni, hogy mit kezdjünk a maradék gyümölccsel.

Ha nincs férfi a háznál, aki szeretné az almapálinkát és bajlódna is az elkészítésével, próbáljuk ki az almadzsemet. Angol nyelvterületen apple butter névre hallgat, s az Egyesült Államokban már több mint 50 éve fesztivált is rendeznek tiszteletére: Berkeley város főterén nyílt lángon, óriás üstben egész napon át fortyog az illatos almaszósz, s mire lenyugszik a nap, elkészül az almadzsem is.

Almadzsem

Rendkívül egyszerűen elkészíthető és még ajándéknak is nagyon ötletes!

Mi kell hozzá?

  • alma
  • turmixgép
  • almaecet
  • őrölt fahéj
  • cukor, vagy cukorhelyettesítő sztívia (ízlés szerint)
  • egész fahéj (tetszőlegesen)
  • narancs vagy szegfűszeg hozzáadásával egzotikusabbá tehető

Első lépésként hámozzuk meg és daraboljuk fel kis kockákra az almát. Rakjuk az almadarabokat a turmixgépbe, adjunk hozzá egy kevéske almaecetet. Szórjunk bele egy kis fahéjat, majd addig pürésítsük a gyümölcsdarabokat, amíg egyöntetű szósszá nem válik.

Ezután a masszát főzzük folyamatos kevergetés mellett 45-60 percen keresztül. Addig kell sűríteni, amíg a színe mély karamelles árnyalatúvá nem válik.

Almadzsem

Ha édesszájúak vagyunk, adjunk hozzá egy kis cukrot, fahéjat vagy akár fahéjas kandiscukrot. Ez az almás nyalánkság 2 hétig is eltartható a hűtőben, tartósítószerrel szinte korlátlan ideig eláll. Ilyen ajándékkal pedig nem csak magunkat, hanem kedves ismerőseinket is meglephetjük: higgyük el, nem csak szemezni fognak vele.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR