Kandírozáskor a gyümölcs víztartalmát cukorral helyettesítjük. Átnéztük, hogy milyen gyümölcsök alkalmasak erre, s mivel próbálkozunk hiába.
A gyümölcsök kandírozással való eltarthatósága a cukor konzerváló hatásán alapul. Ilyenkor a gyümölcsökben lévő vizet cukorral helyettesítjük. Ehhez a gyümölcsöket koncentrált cukoroldatba kell helyeznünk.
A gyümölcs celláiban lévő cukor sűrűsége jóval kisebb, mint a körülvevő oldaté, így a cellafalakon koncentráció-kiegyenlítődés jön létre: a víz kiszivárog, a cukor pedig be. Ehhez sok időre van szükség, a kandírozás ezért elég időigényes munka.
Szükséges eszközök:
- Cukor, víz, mérleg
- Érett, de még kemény gyümölcs
- Két lapos tál a szirupnak és a csepegtetéshez
- Rács, merőkanál, fogvájó
Kandírozható gyümölcsök
A kandírozáshoz azokat az érett, de még kemény gyümölcsöket használhatjuk, amelyeknek erős aromájuk van. A túlérett vagy ütődött gyümölcs erre nem alkalmas.
Legjobbak: az ananász, sárgabarack, banán, körte, cseresznye, meggy, citrusfélék, szilva, alma, szőlő.
A gyümölcsök előkészítése
- Forró majd hideg vízben tisztítsuk meg a gyümölcsöt
- A magvakat távolítsuk el a gyümölcsből
- Hámozzuk meg a "szőrös" gyümölcsöket (ha héjastól kandírozunk vegyszermentes vagy biogyümölcsöket használjunk)
- Nagyobbakat daraboljuk fel, kisebbeket szurkáljuk meg
- Az előkészített gyümölcsöket röviden forraljuk fel (3-5 perc), a főzővizet egy tálban fogjuk fel
A cukormázas gyümölcsöket használhatjuk torták és sütemények díszítésére, gyümölcskenyerek sütéséhez. Édesszájúaknak ajándékot is készíthetünk belőlük, s ha még fokozni szeretnénk a hatást, csokival is bevonhatjuk egy részüket.