Kandírozott finomságok

Kandírozott finomságok

Kandírozáskor a gyümölcs víztartalmát cukorral helyettesítjük. Átnéztük, hogy milyen gyümölcsök alkalmasak erre, s mivel próbálkozunk hiába.

A gyümölcsök kandírozással való eltarthatósága a cukor konzerváló hatásán alapul. Ilyenkor a gyümölcsökben lévő vizet cukorral helyettesítjük. Ehhez a gyümölcsöket koncentrált cukoroldatba kell helyeznünk.

Kandírozott finomságok

A gyümölcs celláiban lévő cukor sűrűsége jóval kisebb, mint a körülvevő oldaté, így a cellafalakon koncentráció-kiegyenlítődés jön létre: a víz kiszivárog, a cukor pedig be. Ehhez sok időre van szükség, a kandírozás ezért elég időigényes munka.

Szükséges eszközök:

  • Cukor, víz, mérleg
  • Érett, de még kemény gyümölcs
  • Két lapos tál a szirupnak és a csepegtetéshez
  • Rács, merőkanál, fogvájó

Kandírozható gyümölcsök

A kandírozáshoz azokat az érett, de még kemény gyümölcsöket használhatjuk, amelyeknek erős aromájuk van. A túlérett vagy ütődött gyümölcs erre nem alkalmas.

Legjobbak: az ananász, sárgabarack, banán, körte, cseresznye, meggy, citrusfélék, szilva, alma, szőlő.

Kandírozott finomságok

A gyümölcsök előkészítése

  • Forró majd hideg vízben tisztítsuk meg a gyümölcsöt
  • A magvakat távolítsuk el a gyümölcsből
  • Hámozzuk meg a "szőrös" gyümölcsöket (ha héjastól kandírozunk vegyszermentes vagy biogyümölcsöket használjunk)
  • Nagyobbakat daraboljuk fel, kisebbeket szurkáljuk meg
  • Az előkészített gyümölcsöket röviden forraljuk fel (3-5 perc), a főzővizet egy tálban fogjuk fel

A cukormázas gyümölcsöket használhatjuk torták és sütemények díszítésére, gyümölcskenyerek sütéséhez. Édesszájúaknak ajándékot is készíthetünk belőlük, s ha még fokozni szeretnénk a hatást, csokival is bevonhatjuk egy részüket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR