A kórházak kertjei is gyógyítanak

A kórházak kertjei is gyógyítanak

A kórházaknak nemcsak azért van kertje, mert szép, hanem azért is, hogy gyorsítsa a betegek gyógyulását és levezesse a dolgozókban felhalmozódott stresszt. Hogyan hat a zöld?

Vajon miért zöld a kórházban használt textíliák jó része? A pesszimisták azt mondják, azért, mert a vörös vér a zöld anyagon fekete foltként látszik. Az optimisták a zöld szín nyugtató hatását, természetes mivoltát hangsúlyozzák. De a zöld növények szerepe ennél sokkal izgalmasabb téma.

Kórházi épület

Az utóbbi években nőtt az igény a kórház kertjeinek szépítése és funkcionális átalakítása iránt. Ezt külföldi pozitív tapasztalatok is alátámasztják, ugyanis a legtöbb helyen a kórházi kerteknek az esztétikumnál bővebb szerepet tulajdonítanak. Javítják a versenyszerű szolgáltatóvá váló intézmények imázsát, ráadásul a kórházak egyébként igen kellemetlen légkörét a színes és ápolt kert igencsak feldobja.

Jótékony hatással van a betegekre

A betegek számára a kert nyugalmat és kikapcsolódást jelent. A keleti kultúra évezredek óta ismeri és használja a növények és a kertek jótékony hatását. Saját tapasztalatból is ismerjük, és sok kutatás is alátámasztja, hogy a zöld növények és virágok látványa, a természetközeli környezet eltereli a negatív gondolatokat. Már öt, kertben eltöltött perc hatással van a vérnyomásra, a szívműködésre, az izom- és agyműködésre. Egy súlyos betegségből felépülő beteg számára ezek az apró hangulatjavító tényezők rendkívül sokat jelentenek. Az orvostudomány mindig a konkrét betegség meggyógyítására törekszik, de a betegség által okozott stresszt (betegség-tudatot) is kezelni szükséges. A kertek ebben segíthetnek.

Nemcsak szép, de hasznos is

Egy jól megtervezett, megfelelő növényekkel beültetett kert nem csupán szellemi felüdülést nyújt. Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy a kerti környezetben kisebb a valószínűsége annak, hogy a betegségben legyengült szervezet bakteriális fertőzést kapjon. A kertek oxigénben dús levegője, a növények által kibocsátott illóolajok egészséges környezetet teremtenek a gyógyulni vágyók számára.

Stresszoldó környezet

A kórházi kert nem csupán a beteg javát szolgálja, hanem a kórház dolgozói és a látogatói számára is nyújthat fontosat. Az orvosok és ápolók munkája talán az egyik legmegterhelőbb feladat, amit emberre lehet bízni, ezért számukra igen fontos minden nap közben eltöltött szabad perc. A kertek nyugtatják az idegeket, fokozzák a légzés intenzitását, így segítenek a stressz leküzdésében és közvetetten a teljesítményre is pozitívan hatnak. A beteghez érkező látogatóknak is kevésbé megterhelő, ha egy virágos kertben találkozhatnak gyógyuló szeretteikkel.

Mi történik a kerttel télen?

A kórházak kertjeit úgy alakítják ki, hogy télen és nyáron is nyújtsanak élményt. Rózsaszín, fehér és lila – ezek a kórházi kertek megfelelő színei. A kutatások azt bizonyították, hogy ezek a színek hatnak a leginkább megnyugtatóan az emberi elmére. A fákat és cserjéket úgy kell megválasztani, hogy téli lombszínük is kellemesen színes legyen, de ne túl harsány. A sok-sok padot nagyon ügyesen kell elrendezni. Fontos, hogy bármelyik pillanatban le tudjon ülni a beteg, de nem szabad akadályoznia a kert bizonyos részeibe való bejutást. A növények kiválasztásakor az is jelentős szempont, hogy ne kelljen rendszeres növényvédelmet folytatni, tehát az ellenálló fajok és fajták használatára kell törekednie a kertészeknek.

Valódi terápiás kertek: healing gardens

Nyugaton és az Egyesült Államokban valódi gyógyító kertek is léteznek, ahol a betegek maguk kertészkedhetnek. A kórházban ápoltak speciális feladatokat kapnak, amely fizikai és szellemi téren is javukat szolgálja.

Edmonton
Kórház Edmontonban

Az egészséges testmozgással és sikerélménnyel járó kertészkedés a pszichiátrián bevett gyakorlattá – terápiává – vált. A gyógyhatású növényekkel – például a baktériumölő illóolajat kibocsátó fűszerekkel – beültetett kórházi kert szintén az orvostudomány szerves részévé válhat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR