Amerikai lepkekabóca, vattába csomagolva

Amerikai lepkekabóca, vattába csomagolva

Az amerikából behurcolt kártevő étrendjében az ostorfa, juhar, kőris, hárs, platán, vadgesztenye, borostyán, de ami ennél is fontosabb, a kerti gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek.

Külseje kimondottan szép, háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik.

Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) az utóbbi évtizedben került be hazánkba és a kertekben egyre súlyosabb fertőzést okoz. Fákon kívül minden egyéves lágyszárú növényen is megtelepszik (zöldségfélék, virágok, gyomok), szívogatásukkal károsítanak. Jelenlétéről fehér, vattaszerű viaszos váladékból képzett, levelek hátoldalán előforduló bevonatáról szerezhetünk tudomást.

Vatta

Ebben élnek a kabóca alig mozgó lárvái. Júliusra fejlődnek ki a lepke formájú, de elsősorban ugrással helyet változtató, repülni is képes világosszürke kabócák. Fák kérgére rakott tojásaival telel.

Bebugyolál

Védekezés

Fertőzött fáknál az olajtartalmú lemosó permetezés hatásos az áttelelő tojások ellen. Kedveli a kártevő a nyáron növő fattyúhajtásokat, ezeket folyamatosan ki kell metszeni. A kertbe bekerülő kártevő első növényeit, a fertőző gócokat metszéssel távolítsuk el, és semmisítsük meg, gyakran ezzel az egyszerű módszerrel megelőzhető felszaporodása. Kémiai védelemre a rovar lárvái ellen a Mopilan engedélyezett, de az Actara is hatásos.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR