Gutaütés, ág- és fapusztulás a kertben

Gutaütés, ág- és fapusztulás a kertben

A baktériumos növénybetegségek ellen van ellenszer. Néhány praktikáról írunk, amely csökkenti a fertőzést és meggyógyíthatja a növényt.

Tűzelhalás

Az ervíniás ág- és fapusztulás, amit tűzelhalásnak is neveznek, mintegy 15 éve jelent meg hazánkban. Elsősorban az almaféléket fertőzi, de megjelent már csonthéjasokon is. Alma- és körtefáknál a virágzás idején a fiatal hajtás hirtelen elhal, vége visszahajlik, a virágok is gyorsan lebarnulnak. A baktérium a fertőzött fák kérgén telel. Fertőzött fa ápolásakor a vágó eszköz (metszőolló, fűrész) lapjával a kórokozó továbbvihető. Terjesztik a madarak, rovarok, vízcseppek, valamint fertőzött oltványok is.

Tűzelhalás

Védekezés

Csak ellenőrzött, egészséges oltványokat telepítsünk. Metszésnél a vágó eszközöket fánként fertőtlenítsük hypós oldatban. A fák téli, nyugalmi időben végzett lemosó permetezésére használt réz a fán áttelelő baktériumokat elpusztítja. Lombon megjelenő tünetek észlelésekor a fertőzött hajtásokat, ágakat minél előbb vágjuk le, a helyszínen égessük el, ne mozgassuk a területen. A csonkolásnál a beteg részek alatt legalább 30 cm-es egészséges részt is vágjunk le. Ne feledjük a vágó eszközöket folyamatosan fertőtleníteni.

Gutaütés

A kajszi gutaütése betegséget is baktérium okozza. Nevével ellentétben más csonthéjas fajoknál is okoz gyors lefolyású elhalást. A beteg fák levelei először csak lankadnak, majd sodródnak, élettelenül lógnak a fán. Részleges vagy teljes korona elhalást okoz. A baktérium késő ősztől március végéig fertőzi sebzéseken keresztül a fákat.

Gutaütés

Védekezés

Kerüljük a csonthéjasok téli metszését, helyette tavasszal végezzük és egészítsük ki a nyári zöldmetszéssel. Téli réz tartalmú lemosó permetezés csökkenti a fakérgen áttelelő baktériumok számát.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR