Rovarok, amelyek gajra teszik a gyümölcsfák lombját

Rovarok, amelyek gajra teszik a gyümölcsfák lombját

A cserebogarak, a lombrágó barkók, sodrómolyok, aknázómolyok és bundás bogarak teljesen tönkretehetik gyümölcsfáinkat. Utánajártunk, mit tehetünk ellenük.

Lombot károsító rovarok

Tavasztól nyár elejéig a különböző cserebogár fajok rágják a fák leveleit, hogy táplálkozásuk befejezésével tojásaikat a talajba helyezzék. Mind a cserebogarak mind a talajban élő lárvájuk jelentős kárt okoznak. Bogarak rajzása feltűnő, alkonyatkor hangosan cikáznak a fák között.

Védekezés: a fák koronáján pihenő dermedt cserebogarakat kora reggel le lehet rázni, és összegyűjteni. Bogár elleni permetezésre a Dimilin rovarölő szer engedélyezett. Védekezés hiányában a bogarak elhelyezik tojásaikat a talajba, a kikelő pajorok a fák gyökerét elrágva a fa pusztulását okozzák. A gyökérzónában élő lárvákról csak próbaásással tudunk megbizonyosodni. Hatásos gyakorlati védekezési módszer ellenük nem ismert.

Kora tavasszal levélfakadás után jelennek meg gyümölcsfákon a pár mm hosszú kecses ormányos bogarak, a lombrágó barkók. Zsenge leveleken hagyott szabálytalan alakú rágásnyomaikról szerezhetünk tudomást jelenlétükről.

Levélbarkó

Védekezés: fakorona rázásával, ágak ütögetésével a bogarak levetik magukat, a fa alá terített fóliáról gyorsan összegyűjthetők.

Szintén tavaszi kártevők a sodrómolyok: apró lárvák, melyek szövedékkel fogják össze a leveleket, abban élnek. Megjelenésük idején egyéb kártevő ellen alkalmazott permetezés általában ellenük is védelmet nyújt.

Aknázómolyok

Az aknázómolyok kisméretű lepkék, melyek lárvái a levelek bőrszövete alatt az adott fajra jellemző alakú aknában fejlődnek, élnek. Gyakran a lárva teste áttetszik az ezüstszínű, elvált bőrszövet alatt. Egy részük a fertőzött levelekben telel, amennyiben azok a talaj felszínén maradnak, ismerünk fakéreg repedéseiben áttelelő fajokat is.

Védekezés: az ősszel lehullott leveleket talajba kell ásni vagy komposztálni. Téli lemosó permetezéssel a fán áttelelő alakok elpusztíthatók. Erős fertőzésnél, amikor már levelenként 2-3 akna is előfordul Neemazal, Dipel mellett Dimilin, Trebon, Runner, Actara, Mospilan rovarölő szerek alkalmazhatók.

Bundásbogár

A közel 10 mm testhosszú, fehér foltokkal és erős szőrzettel borított bogár gyümölcsfák virágait károsítja, a bibe és porzók kirágásával megakadályozza a termések kialakulását.

Bundásbogár

Védekezés: talajfelszínére helyezett kék színű vízzel teli tálcsapdákkal eredményesen összefoghatók. Hatékonyságát narancslével lehet fokozni. Kifejlesztettek és forgalmaznak varsás csapdát is összegyűjtésükre, mely szintén a kék szín vonzóképességére alapoz.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR