A körtefa, illetve a kajszi, őszibarack és szilva rozsabetegségét gombák okozzák, amelyek ellen gombaölő szerekkel és a levelek ügyes felhasználásával is védekezhetünk
Rozsdabetegségek
Gyümölcsfélék rozsdabetegségei közül a körte és a szilva, a kajszi és őszibarackon előfordulók a jelentősek. Rozsdagombáknak 5 fejlődési alakjuk van, ezek eltérő színű telepeket képeznek, és egymás után, meghatározott sorrendben jelennek meg.
Körterozsda kifejlődéséhez a közelben boróka növény is szükséges, bizonyos spóraalakok azokon fejlődnek ki. A körtén élénksárga, kiemelkedő, vastag foltok jelzik a gomba fertőzésének kezdetét.
A foltok megnőnek 1-2 cm-es méretre, sötétvörös majd barna színt vesznek fel, ősszel a foltok hátoldalán kiemelkedő képletek tűnnek fel (legfelső képen). Tavasszal a borókán sárgásbarna kocsonyás képletekről kiszóródó spórák fertőzik meg a körtefák leveleit. Borókák ültetési divatja segítette elő a betegség fokozott terjedését.
Védekezés
Körtefák leveleinek és a boróka hajtásainak Dithane vagy Score gombaölő szerek ismételt permetezése javasolt az első tünetek megfigyelésekor. Borókánál a fertőzött részek kimetszése bevált módszer.
A kajszi-, őszibarack- és szilvarozsda betegségét ugyanazok a gombák okozzák. A levelek hátoldalán apró, rozsdabarna, később fekete kiemelkedő telepeket fejlesztenek, a levelek elsárgulnak és lehullnak.
Védekezés
A körterozsdánál ismertetett szerekkel. A kórokozó a lehullott levelekben telel, a fertőzött lehullott leveleket, mint fertőzési forrást, talajba ásással vagy komposztálással meg kell semmisíteni.
Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu
A szerző felvételeivel