Az egyik legszebb (és legérzékenyebb) szobanövény a kamélia

Az egyik legszebb (és legérzékenyebb) szobanövény a kamélia

Így örvendeztet meg bennünket virágözönnel.

Az eredetileg Kínából származó kamélia meglehetősen igényes. Kertekben csak szubtrópusi éghajlaton érdemes nevelgetni, a mérsékelt égövben inkább szobanövényként találkozhatunk vele. A fás szárú örökzöld sötét, bőrszerű, fényes leveleiről és gyönyörű, rózsaszín virágairól ismert.

A szobanövényként nevelt kaméliának is meglehetősen sok odafigyelésre van szüksége. Fontos a hűvös, szellős hely, nem túl száraz levegővel és a tűző nap elleni védelemmel. Laza, savanyú, kevés szerves anyagot tartalmazó közegben érzi jól magát. Nagyon fényigényes, de a közvetlen, tűző napot nem bírja.

kamelia legerzekenyebb 02

A fagymentes telelőhely megfelelő, rövid ideig a 0 °C alatti hőmérséklet se jelent gondot. Amikor a nappalok ismét hosszabbodnak, 12 °C körüli helyiségbe állíthatjuk a kaméliát, ahol virágrügyeket tud fejleszteni. A hőmérsékletnek azonban nem szabad 15 °C fölé mennie. Márciustól ismét magasabb hőmérsékletű helyre kerülhet, itt megkezdi a következő téli virágok fejlesztését.

Lényeges, hogy a növényeket rögtön a virágzás után óvatosan vágjuk vissza, még mielőtt az új virágrügyeket hozzák. A többéves fás részeket azonban ne metsszük.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR