Csemegeszőlő a kertünkben: értékes és finom táplálék

Csemegeszőlő a kertünkben: értékes és finom táplálék

Bírja a szárazságot.

Mindenkinek megvan a maga kedvenc szőlőfajtája: maggal vagy mag nélkül, nagyszemű vagy apró bogyókkal, zöld, fehér vagy épp lila fürtökkel. A csemegeszőlők nemesítésénél elsősorban a magnélküli, édes, kevesebb savat tartalmazó, ropogós húsú, nagyszemű fajták kerülnek előtérbe. Fontos szempont az is, hogy a fürtök jól bírják a tárolást és a szállítást.

csemegeszolo kertunkben 03

A borszőlőknél ezzel szemben más kritériumok érvényesülnek: itt az az előnyös, ha a fajta még éretten is sok savat tartalmaz, ezenkívül vékonyhéjú, lédús bogyókkal van tele.

A csemegeszőlőket minél érettebben szüreteljük, mivel nem utóérőek. A fürtöket éles metszőollóval, késsel és 4-5 cm-es kocsánnyal vágjuk le. A szüretelés lehetőleg napos, száraz időben történjen, a bogyók vékony viaszrétegét ne sértsük meg közben. A penészes, rohadt szemeket távolítsuk el.

csemegeszolo kertunkben 02

Természetes módon tartalmaznak glükózt és fruktózt, ezáltal a szervezetet energiával töltik fel, ideális táplálékot jelentenek például stresszhelyzetben vagy fizikai megterhelés esetén. A bogyóhúsban termelődik borkősav, almasav, citromsav, borostyánkősav is, valamint sárga és piros festőanyag, íz-, illat- és zamatanyagok, illetve többféle vitamin. A szőlő értékes, tápláló gyümölcsünk!

csemegeszolo kertunkben 04

Szőlőt telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény és a meleg, valamint tápanyagban gazdag a talaj. A szőlő mélyen gyökerezik, ezért a hosszabb száraz időszakokat is jól bírja.

A legfinomabb a frissen szüretelt szőlő, ugyanakkor hűvös, száraz, szellős helyen, például a hűtőbe téve is eláll, kb. 12 napig friss marad.

csemegeszolo kertunkben 05

Hazánkban rendkívül sok étkezési szőlőfajtát termesztenek: népszerű a korai érésű Csabagyöngye, az Attila, a Szőlőskertek királynője, az Irsai Olivér, a Pannonia kincse, a Cardinal, a Favorit, a középkorai érésű Saszla (Chasselas), a Zalagyöngye, a Gloria Hungariae. Későn érik a Pölöskei muskotály, a Teréz, a Hamburgi Muskotály és legkésőbb az Afuz Ali és az Italia.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR