A cukkini hálás növény: ha jól érzi magát, úgy terem, hogy már a szomszédnak is ajándékcsomagot készíthetsz belőle. De ha már az elején elrontod a kiültetést, akkor marad a sárguló levél, a virág, amiből sosem lesz termés, meg a bosszús pillantások a veteményes felé. Íme 5 hiba, amit még idejében kivédhetsz!
1. Túl közel ülteted őket
A cukkini nem társasági lény, legalábbis, ami a személyes teret illeti. A töveket hagyd legalább 80–100 cm-re egymástól, különben hamar egymás nyakára nőnek, és jön a gombásodás, a tápanyagért való civakodás és a levelek alatti páradús dzsungel. Inkább ritkábban, de egészségesen!
2. Elfelejted előkészíteni a talajt
A cukkini nem válogatós, de azért nem árt, ha nem építési törmelékbe vagy tavalyi kőkemény földbe kerül. Laza, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kíván – dolgozz bele előtte komposztot vagy érett trágyát. Ha jó az alap, jön majd a bő termés!
3. Elégtelen beporzás – sok virág, kevés cukkini
Az első virágokat nézve már dörzsölöd a tenyered, de valahogy nem alakul a termés? Lehet, hogy nem történik meg a beporzás. A cukkini egylaki, de külön hím- és nővirágokat hoz – ha nincs elég beporzó rovar, segíthetsz kézzel is: egy kis ecsettel vagy a hímvirág levágásával óvatosan porozd be a nővirágokat. Nem romantikus, de hatékony!
4. Túlöntözés vagy összevissza locsolás
A cukkini szereti a vizet, de nem szereti, ha bokáig áll benne. Tartsd egyenletesen nedvesen a talajt, és lehetőleg a töveknél öntözz, ne a leveleket áztasd. A reggeli öntözés a legjobb, így napközben megszárad a növény, és kisebb az esélye a gombás fertőzéseknek.
5. Permetezéssel kezded a szezont
Sok kertbarát reflexből permetez, de a cukkini alapvetően egészséges növény, ha jól tartod. A legjobb védekezés a megelőzés: jó szellőzés, megfelelő térköz, egészséges talaj. Ha mégis felütné fejét valamilyen probléma, előbb próbálkozz természetes megoldásokkal – például tejsavóval, zsurlófőzettel, fokhagymás permettel.
A cukkini nevelése nem ördöngösség, csak egy kis odafigyelést igényel. Ha jól gondoskodsz róla, egész nyáron nem győzöd majd szedni – főzéshez, grillezéshez, sőt, még télire is bőven jut.