Kicsi a kerted? Termeszd függőlegesen a cukkinit!

Kicsi a kerted? Termeszd függőlegesen a cukkinit!

Egészségesebb lombozat, könnyebb szüret.

Van új a nap alatt: egyre több olyan fotót látni az interneten, a kertészeti oldalakon, amelyeken függőlegesen lógnak a termések egy kis "cukkinifáról".

Egyes szakértők állítják, hogy érdemes ezt a fajta termesztést kipróbálni, mert számos előnye van. Először is a növény így kisebb helyet foglal, hiszen nem terül szét, hanem felfelé növekszik. Így helyet kaphat a cukkini a kisebb kertekben is, belső udvarokban, balkonokon és minikertekben is termeszthető. Nyilván, akinek rengeteg töve és nagy területe van, az nem kell, hogy felkötözze a cukkinit, hiszen ez idő- és munkaigényes folyamat.

cukkinit fuggolegesen 02

Mivel a levelek nem fekszenek a földre, jobban jár köztük a levegő, emiatt szárazabbak maradnak vagy gyorsabban felszáradnak és így kevésbé érinti őket a lisztharmat vagy egyéb baktériumos, gombás fertőzés. A cukkinit érintő kórokozók zöme ugyanis a párásabb környezet kedveli.

Könnyebb a szüret is, ha függőleges "fácskáról" szedegetjük le a cukkiniket. Sokkal jobban látjuk a terméseket, így nem kell attól tartani, hogy túlhaladnak az ideális érési fokon, mire betakarítjuk őket.

cukkinit fuggolegesen 03
Fotó: Fun with Dan DIY

A cukkini sok napfényt igényel, a függőleges termesztés során pedig minden irányból érik a napsugarak a növényt. A vertikális módszert kipróbálhatjuk egy nagy tartóban, dézsában is, aminek lyuk van az alján, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni A cukkini nem jól tűri az átültetést, ezért már a kezdetkor is nagyobb cserépbe, tartóba tegyük.

A cukkini tápanyagigényes növény, így ha a kertben ültetjük ki, gondoskodjunk arról, hogy tápanyagban gazdag talajba kerüljön, tartóban pedig érdemes folyékony tápoldattal is kezelni 2-3 hetente.

cukkinit fuggolegesen 04
Fotó: Jouhou 91 | Balcony Garden Web

A felkötéshez használhatunk bambuszrudakat, de fából vagy fémből készült pálcákat, tartókat is. Amikor a szár már kb. 20 cm-es, kezdjük el felköltözni azt. Ültethetjük a növényt kerítés vagy fal mellé is, hogy könnyebb legyen a rögzítés.

Lehetőleg úgy öntözzünk, hogy minél kevesebb víz kerüljön a levelekre, ezzel is csökkentjük a fertőzések terjedésének esélyét. A magvetést követően 45-65 nappal már szüretelhetjük a zsenge cukkiniket, éles, tiszta késsel vágjuk le őket a növényről.

Bevezető kép: Amazon.co.uk

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR