Izgalmas és hálás dolog zöldségekből süteményt sütni, mert nemcsak finom különlegességeket alkothatunk, hanem az időnkkel is spórolhatunk. Bemutatjuk a gluténmentes, tejmentes, diabetikus elvárásoknak is megfelelő cukkinisütit.
Aki zöldségalapú süteményről (is) szokott fantáziálni, annak most megmutatjuk a hobbikertes verziónkat. Időnk általában kevés, így előnyben részesítjük a „kavarom-sütöm-eszem" típusú recepteket. Plusz szempont volt, hogy megfeleljen a leendő elfogyasztók kívánalmainak, vagyis legyen gluténmentes, tejmentes, és ha lehet, akkor diabetikus.
Hozzávalók
- 20 dkg cukkini
- 20 dkg liszt (fele rizsliszt, fele kukoricaliszt, de lehet hagyományos fehér liszttel is)
- 15 dkg nyírfacukor (kiválható a hagyományos cukorral)
- 2 tojás (M vagy L méret)
- 1 dl olaj (a fotón látható sütinél kókuszzsírt használtunk)
- 15 dkg durvára vágott dió
- 10 dkg mazsola (aki nagyon mazsolásan szereti, az 20 dekányit is tehet bele)
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 kiskanál fahéj
- csipet só
Elkészítés
A legbonyolultabb rész a cukkini lereszelése lehet, mert eléggé unalmas művelet :) Nagy lyukú reszelőt használjunk, hámozni, lecsepegtetni nem szükséges. Nekünk külön tetszett, hogy a kész sütiben itt-ott megjelent a zöld szín, így a vendégekkel lehetett barkochbázni, hogy vajon éppen mivel etettük meg őket.
A reszelt cukkinihez hozzáadjuk a folyékony kellékeket és összekeverjük.
Egy másik tálban összeöntjük a szilárd halmazállapotú hozzávalókat és itt is törekszünk, hogy elérjük a teljes rendezetlenséget. Ezután vegyítjük a 2 tál tartalmát és jól homogenizáljuk az egészet. A teljes fenti művelet mindössze 10 percet vett igénybe.
A tésztát kikent kenyérformába öntjük és 175 °C-on 60 percig sütjük. Csak akkor szeletjük, hogy ha már kihűlt, különben széteshetnek a szeletek. Ugye, milyen egyszerű?