A cukkini palacsintába sütve is nagyon finom

A cukkini palacsintába sütve is nagyon finom

Érdemes kipróbálni.

Sokan termesztenek a kiskertben és még többen szívesen fogyasztanak – kiváltképp a nyári időszakban – cukkinit. Leggyakrabban talán rántva vagy töltve készítik, időnként lecsóhoz adják. Aki változatosságra vágyik a cukkiniből készült ételek terén, az próbálja ki azt a palacsintareceptet, melyet Baumgartner Mónika  mutat be részletesen a következőkben:

Lányom találta a receptet a neten és én meg elkészítettem, mert szeretek új, érdekes ételeket kipróbálni. Néha módosítok rajtuk, ha úgy jobbnak gondolom.

Az alapanyagok egy része saját termelésű.

Így szól tehát a töltött cukkinis palacsinta receptje:

cukkinis palacsinta 02

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 db 20-25 cm-es zsenge cukkini
  • kevés só ízlés szerint
  • 3 db tojás
  • 1 kávéskanálnyi borsikafű
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • fél dl olaj
  • 30 dkg liszt
  • 2 dl szóda
  • 5-6 kaporlevél apróra vágva
  • kis csokor petrezselyemzöld apróra vágva

cukkinis palacsinta 03

A töltelékhez:

  • 20 dkg feta sajt
  • 345 g-os (nagy) tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • fél fej vöröshagyma apróra vágva
  • ízlés szerint pirospaprika

cukkinis palacsinta 04

Elkészítés

Az elkészítés egyszerű, elég, ha néhány fogást betartunk.

Cukkiniket megmosom, kettévágom, a magházukat kiszedem. Almareszelőn lereszelem, besózom. Hagyom állni, amíg a tésztát készítem. A többi hozzávalót robotgéppel összedolgozom, majd belekeverem a kifacsart cukkinit. Olajozott palacsintasütőbe egy merítőkanállal rakok és egy kanállal elhúzom a masszát. Mindkét oldalát sütöm.

Kis lángon sütöm, mert ha megfordítom, a második fele hamar megég. Minden sütés előtt olajozni kell a serpenyőt.

A tölteléket elkészítem az alapanyagok összekeverésével és palacsinta módjára megtöltöm. A töltelék ízlés szerint variálható. Utolsó alkalommal pirított sonkát kevertem hozzá, legközelebb túrót is teszek az alaptöltelékhez.

cukkinis palacsinta 05

Próbáltam még mással is tölteni a palacsintát. Felszeltem cukkinit, megsóztam, borsikafüvet raktam rá (bors helyett azt használok, sajátom), egy gerezd fokhagymát reszelve, kevés olajon megsütöttem, megtöltöttem. Nekem jobban ízlik, mint tejfölös töltelékkel.

A leírt adagból 8-9 db palacsinta készül.

Eddig már négyszer készítettem, a család nagy kedvence lett. Télire is tettem el a cukkiniből. Eddig csak vacsorára készítettem, de főzelék mellé is készíteni fogom.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?