Érdemes kipróbálni.
Sokan termesztenek a kiskertben és még többen szívesen fogyasztanak – kiváltképp a nyári időszakban – cukkinit. Leggyakrabban talán rántva vagy töltve készítik, időnként lecsóhoz adják. Aki változatosságra vágyik a cukkiniből készült ételek terén, az próbálja ki azt a palacsintareceptet, melyet Baumgartner Mónika mutat be részletesen a következőkben:
Lányom találta a receptet a neten és én meg elkészítettem, mert szeretek új, érdekes ételeket kipróbálni. Néha módosítok rajtuk, ha úgy jobbnak gondolom.
Az alapanyagok egy része saját termelésű.
Így szól tehát a töltött cukkinis palacsinta receptje:
Hozzávalók a tésztához:
- 2 db 20-25 cm-es zsenge cukkini
- kevés só ízlés szerint
- 3 db tojás
- 1 kávéskanálnyi borsikafű
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- fél dl olaj
- 30 dkg liszt
- 2 dl szóda
- 5-6 kaporlevél apróra vágva
- kis csokor petrezselyemzöld apróra vágva
A töltelékhez:
- 20 dkg feta sajt
- 345 g-os (nagy) tejföl
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- fél fej vöröshagyma apróra vágva
- ízlés szerint pirospaprika
Elkészítés
Az elkészítés egyszerű, elég, ha néhány fogást betartunk.
Cukkiniket megmosom, kettévágom, a magházukat kiszedem. Almareszelőn lereszelem, besózom. Hagyom állni, amíg a tésztát készítem. A többi hozzávalót robotgéppel összedolgozom, majd belekeverem a kifacsart cukkinit. Olajozott palacsintasütőbe egy merítőkanállal rakok és egy kanállal elhúzom a masszát. Mindkét oldalát sütöm.
Kis lángon sütöm, mert ha megfordítom, a második fele hamar megég. Minden sütés előtt olajozni kell a serpenyőt.
A tölteléket elkészítem az alapanyagok összekeverésével és palacsinta módjára megtöltöm. A töltelék ízlés szerint variálható. Utolsó alkalommal pirított sonkát kevertem hozzá, legközelebb túrót is teszek az alaptöltelékhez.
Próbáltam még mással is tölteni a palacsintát. Felszeltem cukkinit, megsóztam, borsikafüvet raktam rá (bors helyett azt használok, sajátom), egy gerezd fokhagymát reszelve, kevés olajon megsütöttem, megtöltöttem. Nekem jobban ízlik, mint tejfölös töltelékkel.
A leírt adagból 8-9 db palacsinta készül.
Eddig már négyszer készítettem, a család nagy kedvence lett. Télire is tettem el a cukkiniből. Eddig csak vacsorára készítettem, de főzelék mellé is készíteni fogom.