Édes cserepem, nagy nap van, pancsolj velem!

Édes cserepem, nagy nap van, pancsolj velem!

A szobanövények is szeretik, sőt igénylik a fürdést, annak is a zuhanyozós változatát, amely lemossa leveleikről a port. Fontos tudnivaló a növények tusolásáról.

A nyárra kirakott cserepes növényeket rendszeresen melegzuhanyként éri az égi áldás. A szobában raboskodóknak viszont néha ugyan úgy fürödniük kell! Nem olyan gyakran, mint nekünk, de azért néhány havonta jót tesz nekik egy zuhanyozás. Hogyan cselekedjünk?

Míg a szabadban élő növényeket az eső mossa, a szobanövények tisztán tartása a mi feladatunk. A poros levelek nemcsak elhanyagolt benyomást tesznek, hanem a napfényt sem képesek olyan jól hasznosítani. Megéri tehát néha rendbe tenni őket.

Anyósnyelv

Frissítő zuhany

A havi egyszeri zuhanyozás a tisztítás mellett fel is frissíti a leveleket, általában jót tesz a növénynek. Ráadásul az esetleges kártevőket is lemoshatja, azaz gyérítheti.

A könnyebben mozgatható cserepeket állítsuk a konyhai mosogatóba vagy a fürdőkádba, és zuhanyozzuk meg őket röviden. Langyos, legfeljebb kézmeleg vizet használjunk. Hogy megakadályozzuk a cserép földjének eláztatását és a föld kimosását, a cserép felszínét borítsuk be alufóliával vagy nejlonnal. Vágjunk le egy - a cserép átmérőjénél nagyobb - fóliadarabot, majd készítsünk egy bemetszést rajta a középpontjáig. A bemetszésnél húzzuk a fóliát a növény törzsén át a cserép felszínére.

Öblítsük le a növény törzsét, hajtásait, virágait, leveleinek mindkét oldalát. A fürdetés után hagyjuk néhány percig pihenni a növényt, míg lecsöpög róla a maradék víz. Ilyenkor akár újságpapírra is állíthatjuk, hogy ne a földre csöpögjön.

szerencsebambusz01

Finom simogatás

A nagyobb növényeknél - amelyeket nem akarunk vagy tudunk cipelni - csak a dézsás-szivacsos fürdetés lehetősége marad. Egy darab puha ronggyal vagy szivaccsal töröljük át finoman a levelek felszínét, amíg fényesek nem lesznek.

Kivételek mindig vannak

A vastagabb, szőrös levelű növények levelét - például az afrikai ibolyáét - inkább száraz tollseprűvel vagy ecsettel portalanítsuk.

Néha hallani olyan tippeket, hogy a mosóvízbe kevert tej, vagy a rongyra cseppentett olaj, esetleg a boltban kapható levélfényező-spray-k pótolják a fürdetést. A valóságban ezek a szerek többet ártanak, mint használnak a növényeknek, ugynis teljesen eltömíthetik a pórusaikat. A tiszta langyos víz és egy puha rongy az, amire szükségük van.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR