A dracéna metszése: tippek, hogyan csináld!

A dracéna metszése: tippek, hogyan csináld!

Időnként szükségessé válhat a túlnőtt vagy megcsúnyult dracéna megzabolázása.

A dracénát vagy sárkányfát, sárkányvérfát korábban az agávéfélék családjába, legújabban pedig a spárgafélék családjának egyik alcsaládjába sorolják. Nálunk az egyik legnépszerűbb szobanövény.

A dracéna fajtától függően az akár 3 méteres magasságot is elérheti, ami azt jelenti, nem árt időnként visszametszenünk. A jó hír, hogy a visszavágása nem bonyolult művelet. Ez a szívós növény jól tűri a kisebb alakításokat, de még az ellen sem emel panaszt, ha nagyobb mértékű a beavatkozás. Gyakorlatilag a tetszésünk, igényeink szerinti magasságúra kurtíthatjuk meg.

Hogyan vágjuk vissza a dracénát?

A dracéna visszavágásának célja, hogy a növényt megújulásra, egészséges fejlődésre késztessük. Nem sokkal a műveletet követően ugyanis két vagy több új hajtást, majd pedig leveleket hoz. Elmondhatjuk, hogy a dracéna ilyen jellegű alakítása nem igényel különösebb szakértelmet. Íme néhány hasznos tanács azzal kapcsolatban, hogyan érdemes elvégeznünk:

A legideálisabb idő a dracéna visszavágására a növény vegetációs időszakára, azaz a tavaszi és nyári hónapokra esik, amikor aktív növekedési fázisban van. Ha lehetséges, kerüljük a visszavágását, amíg ősszel és télen a nyugalmi időszakát éli.

Győződjünk meg róla, hogy a használni kívánt metszőolló pengéje éles, ami lehetővé teszi a precíz vágást, azaz tiszta, egyenes vágásfelületek alakíthatók ki vele. Az egyenetlen vágásfelületek egyrészt elcsúnyítják a növényt, másrészt betegségeket idézhetnek elő. Amellett, hogy a metszőolló éles, az is fontos, hogy a szerszámot a munka megkezdése előtt fertőtlenítsük. Ezt például negyedére hígított hipós oldatban tehetjük meg. Ezzel megszabadulhatunk a betegséget okozó esetleges kórokozóktól.

A dracéna szárainak metszésekor a vágásfelület ne vízszintes, hanem kissé ferde legyen, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzések kockázatát. A sérült szárakat, megbarnult leveleket, gyengén, rosszul fejlődött hajtásokat távolítsuk el.

dracena visszavagasa 03
Forest and Kim Starr

A dracéna szaporítása dugványozással

A dracéna visszavágásával egy időben minden további nélkül megtehetjük, hogy a levágott szárdarabokat ledugdossuk cserépbe, amelyet nyirkos homokkal vagy perlittel töltöttük meg. A dugványok néhány héten belül kihajtanak, ami azt jelzi, hogy sikeresen ki is gyökereztek.

A szaporítás másik lehetséges módja, hogy a szárdarabokat egy üveg vízbe állítjuk kigyökerezni. Az üveget a lakás egy világos pontján helyezzük el. Miután a szárdarabok kigyökereztek, elültethetjük azokat ültetőkeverékkel megtöltött cserepekbe.

Címfotó: Maja Dumat

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR