Élő sövény a fém vázon: így készül a kombinált kerítés

Élő sövény a fém vázon: így készül a kombinált kerítés

A magas és erős kerítés ritkán szép, de gyakran szükséges a kert köré. Ilyen esetekben alkalmazzák a lombhullatókból vagy örökzöldekből nevelt kombinált sövényt, amelynek belsejében valódi kerítés lapul.

Esztétikai érzékünk tiltakozik a magas és cifra kerítések ellen. Mégis sok helyütt elengedhetetlenül szükség van rájuk ahhoz, hogy értékeinket megvédjük az illetéktelenek behatolásával, a rongálókkal szemben.

A kerítést többé-kevésbé pótolja a szakszerűen felnevelt, nyírott sövény, amely azonban többnyire csak jelzi a telek határát, de az erőszakos behatolást vagy a mezei vadak kártételét nem képes megakadályozni.

Legelőn

Jó módszernek kínálkozik a kerítés és az élősövény kombinálása. Ezt úgy állítjuk elő, hogy az egyszerű drót-háló kerítést a telekhatáron belül 25-30 cm-rel építjük meg, és fém alkatrészeit - ha szükséges - a szokásos rozsda elleni kezeléssel látjuk el. A sövénynek alkalmas -és az adott környezeti viszonyoknak megfelelő - cserjéket a kerítés két oldalán telepítjük el ún. hármas kötésben, ami a legtökéletesebb takarást eredményezi.

Nyírott sövénynek alkalmas növények:

Lombhullatók, amelyekből magas, áthatolhatatlan sövényt lehet nevelni: mezei juhar, gyertyán, orgona, lepényfa, narancseper, homoktövis, olajfűz, tűztövis.

Lombhullatók, amelyekből finomabb, alacsonyabb sövény nevelhető: zöld és piros levelű sóskaborbolya, vörösgyűrű som, papsapka, mályva, közönséges és tarka levelű fagyal, gyöngyvessző.

Magyal

Örökzöldek: puszpáng, babérmeggy, magyal, tuja, tiszafa, hamisciprus, boróka, hamvas lucfenyő.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR