Miért ne ültessünk tuját és babérmeggyet (és mit válasszunk helyettük)?

Miért ne ültessünk tuját és babérmeggyet (és mit válasszunk helyettük)?

Szép, de...

A tuja nagyon sok kertben megtalálható, belátásgátló, takaró tulajdonsága miatt az elmúlt évtizedekben a lakosság előszeretettel ültette. Nagy haszna azonban nincs, nem nyújt táplálékot a méheknek, madaraknak sem. Ezért természetes kertekbe ne ültessük, mert nem segíti elő az élővilág sokféleségét, túlélését. Az esővíz is csak nehezen jut el a gyökereihez, ezért a forró, aszályos nyarakon könnyen megég, szárad, barnul. A talajéletet sem táplálja, a leeső ágak, tűlevelek csak nehezen rothadnak el. Ráadásul a növény részei mérgezőek, ami bőrirritációt okozhat.

Természetesen, ha a tuja már ott van a kertünkben, akkor nem kell feltétlenül azonnal kiirtani. Érdemes részletenként "lecserélni", addig pedig kúszónövényekkel befuttatni, például hegyi vagy erdei iszalaggal.

tuja es babermeggy helyett 02

Nem sokkal jobb választás a nagy népszerűségnek örvendő balkáni babérbérmeggy sem, amelyet a legtöbben sövényként ültetnek. A délnyugat-Európa és délnyugat-Ázsia területeiről származó növény virága legalább táplálékforrást jelent. A gyümölcseit viszont a madarak a táplálkozás útján terjesztik, ezért a babérmeggy gyorsan terjed és kiszorítja az őshonos növényeket az erdők széléről. Az instabil, hajlékony ágrendszere miatt ugyanakkor fészkelőhelyet nem tud nyújtani a szárnyasoknak.

tuja es babermeggy helyett 03

A tuja és a babérmeggy helyett érdemes őshonos fajokat választani. A tiszafa, a bükk, a gyertyán, a mezei juhar sokkal jobb választás.

Szintén értékes vadsövény nevelhető a somból, a fanyarkából, a galagonyából, a kökényből vagy a vadrózsából – ezek ráadásul a virágok és termések révén a madarakat, rovarokat is táplálják.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR