A hortenzia metszése

A hortenzia metszése

A hortenzia közkedvelt díszcserje, amely a nyár közepétől a nyár végéig hozza pompás virágait az előző évben kifejlődött vesszőin.

A gömb és a tányér alakú virágzatot hozó hortenzia kis figyelem mellett is kielégítően virágzik, de rendszeres metszéssel erőteljesebb növekedésre késztethetjük a növényt, nem mellesleg formásabb is lesz. Hasonlóképpen más fajoknak, mint például a kúszó hortenziának is előnyére válik egy kis alakító metszés.

Jó, ha tudjuk, hogy csak bizonyos hortenziafajtákat célszerű megmetszenünk, azokat is kis vagy közepes mértékben. Erről lesz szó az alábbiakban.

A kertekben leggyakrabban előforduló hortenziafajták virágzata gömb vagy tányér alakú. A gömbvirágú hortenziát teljes, kerekded, nagy szirmokból álló, labdaszerű virágzatáról ismerhetjük fel, míg a tányérvirágú hortenzia középen apró virágait körben nagy szirmok szegélyezik.

hortenzia metszese 01

Mikor metsszük meg a hortenziát?

A metszés legnagyobb részét rendszerint a tél végén vagy kora tavasszal végezzük el. A kúszó hortenziát azonban nyáron elvirágzás után kell megmetszenünk.

hortenzia metszese 02

Hogyan metsszük meg a hortenziát?

Az elvirágzott virágfejek lemesztése

 • A gömbvirágzatú hortenzia virágait elvirágzás után lemetszhetjük, de a legjobb, ha a növényen hagyjuk azokat áttelelni, hogy némi védelmet nyújtsanak a fagy ellen az alattuk kifejlődő új rügyeknek. Az elszáradt virágokat kora tavassazl távolítsuk el úgy, hogy a virágzatot tartó szárat az első pár erős, egészséges rügyig vágjuk vissza.
 • A szívósabb tányérvirágzatú hortenzia virágait elvirágzás után vágjuk vissza a virágzat alatti második levélpárig, hogy ezzel megelőzzük a magérést, amely folyamat jelentős energiát vonna el a növénytől.

hortenzia metszese 03

A több éves gömb- és tányérvirágzatú hortenzia metszése

 • Tőből vágjunk ki a legidősebb vesszők közül egyet-kettőt, hogy ezzel új, gazdagabban virágzó vesszők fejlesztésére késztessük a növényt.
 • A gyönge vagy elhanyagolt bokrot teljesen megújíthatjuk azáltal, hogy az összes vesszőt tövig visszavágjuk. Igaz, hogy az adott évben nélkülöznünk kell a virágzó növény látványát, de a második évben már újra virágba fog borulni a megfiatalított cserje.

hortenzia metszese 04

A kúszó hortenzia metszése

 • A kúszó hortenzia (H. anomala subsp. petiolaris) túlnőtt hajtásait virágzás után azonnal metsszük vissza. A virágok zöme a növény csúcsán helyezkedik el, így törekedjünk arra, hogy ezt a részt, amennyire lehet, megkíméljük a metszéstől.
 • A több éves cserjék rendszerint jól viselik az erőteljes tavaszi metszést, de az egész növényt érintő, túlzásba vitt visszavágás következtében csökkenhet a virágzás mértéke az elkövetkező néhány nyáron. A virágzáskiesés megelőzése érdekében a nagymértékű metszést osszuk el három-négy évre, így csökkentsük fokozatosan a növény méretét.

Egyéb hortenziafajták metszése

 • A fűrészeslevelű hortenziát a gömb- és a tányérvirágzatú hortenziával azonos módon kell megmetszeni.
 • A Hydrangea paniculata és a H. arborescens a fentiektől eltérő gondozást igényelnek. Bár esetükben az egyedüli lényeges munka az elhalt vesszők tavaszi eltávolításából áll, ezek a fajták gazdagabban virágzanak, ha évente alacsonyra visszametsszük az egészet. Minden tavasszal vágjuk vissza a tavalyi vesszőket egy pár egészséges rügyig. Hogy a növény nagyobb virágzatot fejlesszen erős, egyenes vesszőkön, a metszés legyen nagymértékű, azaz a legalacsonyabban található első egészséges rügypárig történjen. Az eljárás eredményeként a megmetszett cserje magassága általában legfeljebb 25 cm, de ha ennél magasabb cserjét óhajtunk, akár 60 cm magasan is meghagyhatjuk a vesszőket.
 • Az egyéb hortenziafajták többsége, mint például a H. aspera, a H. aspera Villosa Group, a H. quercifolia vagy a H. sargentiana, mindössze minimális tavaszi metszést igényel, ami az elhalt és túlnőtt vesszőket érinti.

Problémák

 • Ha tavasszal fagykár jeleit véljük felfedezni a növényen, metsszük vissza a károsodott vesszőket az első sértetlen rügypárig.
 • Távolítsuk el továbbá a gyenge vagy szabálytalanul nőtt, girbe-gurba vesszőket. Metsszük le a földre hajló ágakat is.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR