Erre is jó a kávézacc: segít a nehézfémeket kiszűrni a szennyezett vízből

Erre is jó a kávézacc: segít a nehézfémeket kiszűrni a szennyezett vízből

Biomegoldás.

A kávé a világ legnépszerűbb itala, amelyet a Föld minden szegletében fogyasztanak. Az utóbbi években került be a köztudatba az a probléma, hogy a kávézás során nap mint nap rengeteg zacc keletkezik, amelynek nagy része egyelőre a szemetesben landol. Különféle módszerekkel ugyan már próbálják a visszamaradt zaccot hasznosítani, például a növények tápozására, biodízel előállítására vagy állatok takarmányába keverve.

Despina Fragouli, a genovai Olasz Műszaki Intézet kutatója munkatársaival még 2016-ban kezdett biztató kísérletekbe. Az eredményeiket az ACS Sustainable Chemistry & Engineering  elnevezésű tudományos folyóiratban publikálták.

Céljuk egy olyan innovatív eljárás kifejlesztése, amelynek során nem csak a keletkezett hulladék használható fel, de egy másik környezetvédelmi problémára is alternatív megoldást jelenthet. A vizsgálatok során kávézaccot építettek egy habszűrőbe és ennek segítségével el tudták távolítani a káros ólmot és higanyt a vízből.

Az éttermekben, bárokban és otthonokban évente több millió tonna elhasznált kávézacc termelődik. Az eddigi kísérletek szerint a zaccból készült por képes az egészségügyi problémákat okozó nehézfémionokat megkötni a vízből. Igaz, ezt követően még egy lépés szükséges, amikor a port elválasztják a szűrt víztől, ennek a folyamatnak az egyszerűsítése még további kihívást jelent.

A kutatók bioelasztomer habban rögzítették a zaccot, amely szűrőként működött. Tulajdonképpen cukrot és szilikont adtak hozzá, ezzel egy szivacsos szerkezetű, puha, de nem foszló anyagot létrehozva.

Az állóvízben a hab az ólom és higany 99%-át eltávolította 30 óra alatt. Egy sokkal gyakorlatiasabb tesztben pedig, amelynek során az ólommal szennyezett vizet a habon folyatták át, az ólomionok 67%-át megkötötte a szűrő.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR