Mi a baj, ha túl kevés vagy túl sok a gyümölcs a fán?

Mi a baj, ha túl kevés vagy túl sok a gyümölcs a fán?

Előfordult már a kertben, hogy a gyümölcsfa az egyik évben meglepően sokat termett, a rákövetkezőben pedig szinte semmit? A hobbikert.hu elmagyarázza a jelenség okát.

A váltakozó gyümölcsmennyiség sok gondot okoz a kertészkedőknek. Az érdekes az, hogy még az az év is rossz, amelyben sok a gyümölcs. A túl sok gyümölcs ugyanis általában nem elég jó minőségű, nem elég nagy szemű, nem elég édes. Ráadásul a túl sok gyümölccsel nehéz mihez kezdeni hirtelen, és ha épp olyan gyümölcsről van szó, amely nehezen tárolható, akkor gyakran úgy végződik, hogy a fán marad. A sok gyümölcs lehúzza az ágakat, torzítja a fát, akár el is törheti az ágait. Ha pedig a következő évben túl kevés a gyümölcs, akkor az egyértelműen rossz, például azért, mert nincs, és még folytathatnám azzal, hogy nincs-nincs.

A jelenséget a kertészek már régen megfigyelték, nevet is adtak neki: alternancia, vagy szakaszos terméshozás. Jellemző a házikerti gyümölcsfákra, almára, körtére, őszibarackra, kajszira, és szinte az összes gyümölcsfajra. Egyes fajtákra jobban, mint másokra. Védekezni lehet ellene, például ügyes metszéssel, virág- és gyümölcsritkítással, illetve a tápanyagok adagolásával.

Mitől dupla vagy semmi a termés?

A kétéves ciklusban termés tehát azt jelenti, hogy a gyümölcsfa az egyik évben roskadozik a gyümölcstől, a következőben pedig alig van rajta valami. Tudnunk kell, hogy a gyümölcsfák a virágok rügyeit az előző év őszén fejlesztik. Ha a fának az adott évben nem kell a gyümölcshozással és -hízlalással fáradoznia, akkor rengeteg feles energiáját arra fordítja, hogy új virágrügyeket fejleszt. Természetesen a hatalmas virágzás és általában bőséges terméskötődés várható a következő tavasszal. Az extra sok virágból extra sok gyümölcs lesz, leköti a fát, amely új virágrügyek fejlesztésére már gondolni sem akar ősszel. Nem is fejleszt, így nem is lesz elég virág – és így kezdődik a rossz év.

Túl sok termésre panaszkodó kertész levele:

Tisztelt Bálint Gazda!
Nagy gondban vagyok. Az idén túl jó szilva- és körtetermésem van, ami a csatolt képeken is látszik. És sajnos a következmények is látszanak. Azaz hiába támogattam alá számtalan helyen az ágakat, a rendkívüli termés súlya miatt az ágak szinte a földig hajoltak, vagy eltörtek.

Kérdésem: Annak érdekében, hogy jövőre is legyen, ha nem is ilyen sok, de valamennyi termésem, a leérés, begyűjtés után mit tegyek, hogyan metszem meg a fákat, mikor? Milyen trágyát tegyek és mikor a fák alá, hogy kiheverjék ezt a rendkívüli termést, ami minden tekintetben megterhelte őket.
Köszönettel: Horváth László

Túl sok termés?

Meghajló körte

(Kedves László, Önnek írom most ezt a cikket. Örömteli kertészkedést kívánok!)

Mi okozza az alternanciát?

Vannak olyan fajták és vannak olyan fák, amelyek hajlamosak a szakaszos terméshozásra. De a jelenség kialakulhat az időjárás miatt is. Mégis leggyakrabban a vízhiány vagy tápanyaghiány okozza az első kilengést. Ha nagy a szárazság, vagy valamilyen tápanyagban hiányt szenved a fa, akkor nem tud elég gyümölcsöt felnevelni, így a felszabaduló energiáit virágrügyek fejlesztésébe fekteti, majd jövő tavasszal hatalmas virágmennyiséget hoz. Ugyan így nyilvánul meg a fagykár is, amikor hirtelen „megszabadul" a fa élete értelmétől, a gyümölcseitől.

Hogyan simítsuk el a terméshozást?

Ha a fa egyszer már kimondta a dupla vagy semmit, akkor elég nehéz megfékezni, ezért a legjobb, ha folyamatosan figyeljük, és ha túl sok virágot látunk rajta, akkor gyanakodni kezdünk. Megoldást jelenthet a rendszeres, minden évben elvégzett metszés, a virág és gyümölcsritkítás, illetve a tápanyagok és víz egyenletes vagy célzott adagolása.

A metszés fő célja ilyenkor a rügyek mennyiségének a korlátozása. Ha túl sok van, akkor vágjuk le a hajtást, vagy ha nem akarjuk lemetszeni, akkor dörzsöljük le a virágrügyeket. Vagy egy ollóval csípjük le a kinyílott virágokat. Vagy az apró terméseket (ha sok van) ritkítsuk meg: például vágjuk le minden harmadikat. A termésritkításról bővebben az alábbi cikkekben olvashatunk.

A kajszi virágzáskori előritkítása
Benziladenin az alma gyümölcsritkításához

Minél később fogunk a ritkításba, annál könnyebb a döntésünk, hiszen annál nagyobb biztonsággal mondhatjuk meg (pl. az apró zöld gyümölcsök alapján), hogy túl nagy termésünk lesz. Viszont minél tovább várunk, annál több energiát elvon a rengeteg virág és apró gyümölcs, annál inkább megsínyli a fa. Szóval kössünk kompromisszumot.

Ne hagyjuk, hogy a szárazságtól szenvedjenek a fák! Öntözzünk rendszeresen és a fa számára kiszámíthatóan. A fák tövében ne hagyjunk gyomokat és túl sok füvet, mert azok elszívják a nedvességet és tápanyagot a gyökerektől. Előnyös, ha a gyümölcsfa töve körül kialakítunk egy félméteres vagy méteres átmérőjű „tányért", amelyen a törzs felé lejtő talajszintet értem. Ha bármiből arra következtetünk, hogy tápanyaghiánya van a fának, akkor koratavaszonként adjunk neki általános tápoldalt vagy trágyát, amely átsegíti majd az éves gyümölcshozáson.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR