Fűszercserje, a madarak és pillangók kedvence

Fűszercserje, a madarak és pillangók kedvence

Apró piros bogyói fűszeres illatúak a (hamis) szegfűszegnek is nevezett, babérféle növénynek. Akár sövényt is nevelhetünk belőle.

A fűszercserjét evezik még vad szegfűszegnek vagy szegfűborsnak is, bár arra egy kicsit sem hasonlít. Rendszertanilag a babérfafélékhez tartozik. Észak Amerikából, Maine államból származik. Nevét Johann Lindler svéd botanikus után kapta.

Olyan mint a babér

Magyar neve alapján keverhető az ugyancsak fűcsercserjének nevezett Calycanthus floridus bokortermetű növénnyel. A vad szegfűbors azonban kis fa, mely 3 m magas és 3 m széles, gömbölyded koronájú, lombhullató fácska.

Levele fűszeres illatú, ősszel szép sárgára színeződik. Váltivarú növény, aki termést akar, vegyen termő és porzó tulajdonságút is. Virága zöldessárga, mutatós, illatos, még a leveleket megelőzve nyílik áprilisban.

Fűszercserje

Termése piros kis 1 cm-es bogyó, mely szintén fűszeres illatú, a madarak és a pillangók nagyon kedvelik.

Nedves, savanyú kémhatású talajt kedvel. Tűri az agyagos talajt. Vízigénye közepes. Napos vagy félárnyékos helyre való. Ennek ellenére szárazság és árnyéktűrőnek is minősítik. Sövény kialakítására alkalmas.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR