Hogyan csalogassunk csodás pillangókat kertünkbe?

Hogyan csalogassunk csodás pillangókat kertünkbe?

Van néhány trükk, amelyek használatával a pillangók otthon érzik magukat a kertünben és gyönyörködtetik a látogatókat.

Az utóbbi eléréséhez a kertünket úgy kell kialakítanunk, hogy a pillangók kényelmes, de mégis kihívásokkal teli élettérként tekintsenek rá. Izgalmas és örömmel teli feladat ez számunkra és családunk számára a napsütéses hétvégéken.

Büdöskén

A színpompás pillangók dinamikus eleganciával töltik meg fakó és kopár kertünket, öröm nézni, ahogy táplálkoznak, vitorláznak, s ahogy virágról virágra szállva megpihennek.

A lepkék életciklusához szükséges tényezőket, melyek a tojásokból kikelő lárvák, a hernyók, majd átalakuló bábok és végül az imágók (a kifejlett, felnőtt rovarok) kellemes életviteléhez nélkülözhetetlenek, akár magunk is megteremthetjük.

Menjünk szép sorjában:

Napsütötte helyek: a pillangók testhőmérséklete a külvilághoz alkalmazkodik, ezért elképzelni is nehéz, mennyire vágynak egy kis melegre a tavasz beköszöntével. A napsugarak melegét magukba szívva képesek csak fürgén repkedni.

Nedves foltok: a legtöbb pillangó a vizet, tápanyagokat és ásványi anyagokat a kert környékén található nedves területekről, vízzel telt mélyedésekből, árkokból szerzik be. Például a fecskefarkú pillangó sosem távolodik el túlzottan ezektől a friss vizet szolgáltató foltoktól.

Rejtekhelyek: a pillangók éjszakára menedéket keresnek maguknak, ahol átvészelhetik az éjszaka hidegét, a kényszerű hibernációt és a ragadozók támadásait. Szívesen megbújnak a növények sűrű lombjában, a kőből rakott falak repedéseiben (amelyek még a nappal raktározott hővel is kedveskednek), de némely pillangó nem veti meg az avart vagy az épületek nyugodt pontjait sem.

Virágok: a pillangók a legkülönfélébb virágokhoz vonzódnak, a virág színe, alakja, nektárjának illata stb. alapján. Ha a virágokat csoportosan ültetjük, a lepkék könnyebben rájuk találnak.

Nyári orgonán

A nőstény pillangók párzásuk után elindulnak megkeresni a megfelelő "fészket", azaz egy olyan növényt, amelyre tojásaikat rakhatják. Olyan növény a megfelelő, amely a pillangók életciklusának minden igényét kielégítik, tehát jól érzi majd magát a tojás, a hernyó táplálékra lel, a báb védett helyre talál és a következő pillangónemzedék is megtalálja számítását.

A megfelelő növények például az ernyős virágzatú kömény, kapor és a petrezselyem. A tulipánfa, lóhere, kutyatejfélék és a fűzek szintén otthont adnak a pillangóknak.

A növények egy másik része nektárral kínálja a kert rovarait, köztük legfőképp a pillangók vannak a virágos cserjék, évelők és egynyáriak nyújtotta élelemre szorulva.

Orgona?

Mi ültessünk?

Egyéves növényt: illatos fűszernövényeket, díszes virágokat, rézvirágot, kozmoszt, nebáncsvirágot, vasvirágot, zsályát, petúniát, szegfűt.

Évelőt: őszirózsát, sárga cickafarkat, margitvirágot, pünkösdi rózsát, mákot, nárciszt és még sok hagymás növényt.

Virágos cserjét: nyári orgonát, azáleát, hibiszkuszt, labdarózsát, bougainvillaeát és virágos gyümölcsfákat.

Ne is törődjünk a mindent megrágó hernyókkal: mielőtt bántanánk őket, gondoljunk arra, hogy nekünk is lesznek még nehezebb életperiódusaink.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR