Még évek múlva is gyulladást okozhatnak a tölgyfán élő lepke hernyójának szőrdarabkái

Még évek múlva is gyulladást okozhatnak a tölgyfán élő lepke hernyójának szőrdarabkái

Szakember távolítsa el a fészket!

Az erdőkben megfigyelhető sűrű, szövedékes hernyófészek és a több sorba rendeződött hernyófelvonulások többnyire a tölgy búcsújáró lepke (Thaumetopoea processionea)  jelenlétére utalnak. A tölgyekre specializálódott faj dél-Európából származik és gyakorlatilag egész tölgyfákat képes szinte tarra rágni.

tolgy bucsujaro lepke 02
Ben Sale

A klímaváltozás csak tovább segíti a melegkedvelő éjjeli lepkék terjedését. A hernyók főként a gombokon ülő hosszú, vöröses szőrük miatt jelentenek problémát, ezeket a szőröket a szél terjeszti, és különféle allergiás reakciókat, gyulladásokat képesek kiváltani a bőrrel való érintkezés vagy légzőszervrendszerbe jutás esetén. A leheletvékony, szinte láthatatlan szőrök (hernyónként akár 600 000 db!) valóban hatékony védekezést nyújtanak a hernyók számára a ragadozókkal szemben. Május-júniusban fejlődnek ki ezek a szúrós szőrszálak, nagyon könnyen leszakadnak és így felszabadul a csalánméreg, a thaumetopoeint. A szőr akár több év után is aktív lehet, még 10 év elteltével is súlyos reakciót válthat ki.

tolgy bucsujaro lepke 03

A 2-3 cm hosszú, kékesen csillogó feketésszürke, oldalain fehéres, vörösbarna tükörfoltokkal ellátott hernyók április-májusban bújnak ki és előrehaladott stádiumban nagy fészket készítenek a fatörzs és a lombkorona védett részén. Éjjel a hernyók elhagyják a fészket és több sorban a leveleket fogyasztják, egészen a főérig lerágják. Reggel pedig újra visszatérnek a fészek védelmébe. Ez a kakukkon kívül más madár nem viseli el, főként, mivel a hernyófészket is számtalan szúrós csalánszőr védi.

Az allergiás sokk szerencsére nagyon ritka, azonban viszkető bőrkiütéseket, kötőhártyagyulladást, légszomjat, légzőszervi irritációt, gyulladást viszonylag gyakran okozhatnak a hernyók. Éppen ezért, ha esetleg a kertünkben lévő tölgyfán megjelennek, mindenképpen hívjunk szakembert, aki védőöltözetben, védőszemüvegben, részecskeszűrővel ellátott maszkban, kesztyűben távolítja el a fészket.

Bécsben például biológiai védekezéssel próbálkoznak, Bacillus thuringiensis  készítmények célzott bevetésével tavasszal akár megtizedelhető a hernyók létszáma. A tölgy búcsújáró lepke Magyarországon is elterjedt, de szerencsére tömeges szaporodással csak nagyon ritkán találkozunk.


Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR