Gyűjtsd össze a magját, nevelj rózsát!

Gyűjtsd össze a magját, nevelj rózsát!

Egy kis türelemre van szükségünk csupán, és sok száznyi magot gyűjthetünk, amelyekből felnevelhetjük a következő rózsagenerációt.

A rózsa minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb virágos növény a hobbikertészek körében. Ez nem csoda, köszönhetően vitathatatlan szépségének, pompás illatának és szívósságának.

Mindemellett azonban a kelleténél gyakrabban elsiklunk egy nagyszerű lehetőség felett: a levágott virágokat vázába tesszük, pedig egy egyszerű módszerrel szaporíthatnánk is a rózsát!

Egy kis türelemre van szükségünk csupán, és sok száznyi magot gyűjthetünk, amelyekből felnevelhetjük a következő rózsagenerációt. Haladó kertészek új hibrid fajták előállításával is kísérletezhetnek. Akármilyen meglepő is, de sok híres rózsafajtát amatőr nemesítőknek köszönhetünk.

rozsa magrol 02

rozsa magrol 03

Hogyan gyűjtsünk rózsamagot?

A legtöbb rózsafajta a dolgok rendje szerint magot érlel. A magokat az elvirágzás után közvetlenül a virág mögött kifejlődő, pár hét alatt narancssárgás-pirosas színűvé érő, húsos csipkebogyótermésben találjuk meg.

rozsa magrol 04

rozsa magrol 05

Az összegyűjtött csipkebogyókat vágjuk fel. Azt fogjuk találni, hogy mindegyik sok-sok, vékony növényi szőrökkel borított magot rejt. A húsos bélből kivájt magokat tisztítsuk, majd szárítsuk meg, hogy megelőzzük a megpenészesedésüket. Így már készen állnak a tárolásra, hogy a következő szezonban elültethessük azokat. Felhasználásig nejlontasakba téve rakjuk a hűtő zöldséges rekeszébe.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR