Neveljünk rózsát az összegyűjtött magokból!

Neveljünk rózsát az összegyűjtött magokból!

Egy kis türelemmel sok száz magra tehetünk szert, amelyek lehetővé teszik, hogy megsokszorozzuk a kertben gondozott rózsatöveink számát.

A rózsa a kertészek egyik legkedvesebb növénye. Ez nem csoda, köszönhetően a rózsa páratlan szépségének, illatának és szívósságának. Mindezek ellenére túl gyakran történik meg, hogy figyelmen kívül hagyunk egy kivételes lehetőséget: mégpedig azt, hogy a rózsánkat egy egyszerű módszerrel szaporítsuk. És itt most nem arra gondolunk, hogy vágott virágként vázába helyezve otthonunk minden helyiségét feldíszítsük vele.

Egy kis türelemmel sok száz magra tehetünk szert, amelyek lehetővé teszik, hogy megsokszorozzuk a kertben gondozott rózsatöveink számát. Ha pedig érdekes új hobbira vágyunk, kedvünkre kísérletezhetünk új hibrid fajták létrehozásával. Talán meglepő, de sok híres rózsafajta létrejötte amatőr nemesítők kitartását dicséri.

gyujtsuk ossze a rozsa magjat 02
A_Peach

Hogyan gyűjtsünk rózsamagot?

A legtöbb rózsafajta a dolgok természetes rendje szerint magot érlel – persze, csak ha hagyjuk. Az elvirágzott virágfejeket ne vágjuk le, hagyjuk a száron. A termés körülbelül négy hónap leforgása alatt narancssárga színűre érik. Ez a csipkebogyó, amely az érő magokat rejti.

gyujtsuk ossze a rozsa magjat 03
John Tann

Gyűjtsük össze a csipkebogyókat. Ha felvágjuk, láthatóvá válik a megszámlálhatatlanul sok mag. Fejtsük ki a magokat a csipkebogyó húsából, tisztítsuk le, majd hagyjuk megszáradni, hogy ezzel megelőzzük a megpenészesedésüket.

A magokat tegyük nejlonzacskóba, a zacskót pedig a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszébe. Így gond nélkül eltarthatók a következő ültetési szezonig.

Korábban írtunk róla:

Foltos a rózsám levele, mi legyen vele?
Hogyan kell metszeni a kerti rózsát?
Rózsaszaporítás szárdugványról, ha nem ismered a módját

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR