Muszáj megvédeni a rózsát a fagyoktól

Muszáj megvédeni a rózsát a fagyoktól

Súlyos fagykár veszélyezteti a kerti rózsatöveket, ha gazdájuk nem gondoskodik a védelmükről. Ősszel kell kezdeni, de még most se késő!

Rózsa

A védelmet már nyáron el kell kezdeni a rendszeres tápoldatozással és növényvédelemmel, mivel a jó kondícióban lévő növények sokkal jobban elviselik a téli hideget, legyen az teahibrid, floribunda vagy grandiflora fajta.

Rózsa

Az első hidegebb éjszakák után a levelek megbarnulnak, ekkor kell visszavágni a rózsatöveket 35-40 centiméteresre. Legkésőbb decemberben távolítsuk el a töveken maradt leveleket, ezzel is csökkenthetjük a kórokozók és kártevők túlélését. Ezután jöhet a hideg elleni takaró.

Keverjünk össze érett komposztot és homokot 50-50%-ban, és ebből a speciális keverékből tegyük a rózsatőre egy jó nagy lapátnyit úgy, hogy teljesen elfedje. A kupacot beboríthatjuk lehullott levelekkel is, ezzel még egy hőszigetelő réteget hozunk létre. Biztos, ami biztos.

A rózsatakarót rögzítsünk dróthálóval, hiszen szeles időben az egész építményünk romba dőlhet.

Tavasszal a borítás eltávolítható, a komposzt-homok keveréket terítsük el a növény töve körül így javítva a talaj szervesanyag-tartalmát, szerkezetét és vízáteresztő képességét.

A törzses rózsáknál valamivel bonyolultabb a helyzet: fagyzúgos helyen érdemes a hajlékony törzset a földre hajtani és a koronát befedni földdel. Fából vagy fémből készült kampóval rögzítsük le a földhöz. Idősebb, vastagabb törzs esetén, az ágak közti résekbe tömködjünk szalmát.

Edényes rózsákat vigyük fagymentes (központi fűtés nélküli) helyre, garázsba vagy pincébe. Épp csak annyirt locsoljuk, hogy talaja teljesen ki ne száradjon.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?