Ha lusta marslakó lennék, 7 ilyen szobanövényt vennék

Ha lusta marslakó lennék, 7 ilyen szobanövényt vennék

Nem vagy biztos abban, hogy jó gazdája lennél a növényeknek? Félsz, hogy elfelejted öntözni, ápolni őket? Nem szeretnéd, hogy betegek legyenek? Akkor nézd meg ezeket a szívós fajokat!

Ha jót akarunk, ezekkel a szívós, ellenálló szobanövényekkel kezdjük a gyűjteményünket! Könnyen gondozhatók és általában jól tűrik a kiszámíthatatlan öntözési rendet, egyenetlen vagy gyenge fényt, valamint az ingadozó hőmérsékletet. Jól elvannak a kollégiumi szobákban, irodafolyosókon vagy éppen egy-egy lehangoló, félreeső sarokban is.

1. Márványos szobafutóka (Epipremnum pinnatum 'aureum')

A márványos szobafutókan (lásd a fenti képen) nem ok nélkül az egyik legnépszerűbb kúszónövény, méretes, sárga-zöld mintás leveleivel. Eredeti élőhelyén felkúszik a faóriásokra, körülölelve azok törzsét. Szobanövényként tartva minimális gondozás mellett is igen látványosan hosszúra növekszik. Tarthatjuk cserépben vagy ámpolnában. Vízzel teli üvegben hamar gyökeret ereszt. Ha kellő figyelmet fordítunk rá, szép nagy, tarka mintás, jól fejlett leveleket hoz.

2. Csokrosinda (Chlorophytum)

Egy jól fejlett csokrosinda, más néven zöldike impozáns látványt nyújt. A növény ívesen lehajló hosszú, keskeny, mutatós leveleivel díszít, gyorsan növekszik kaspókban vagy oszlopok tetejére állítva. A hosszanti zöld-fehér csíkos levelű változat a legelterjedtebb. Idővel a kifejlett növény hosszú hajtásokat hoz, amelyeken kis sarjnövények találhatók.

Csokrosinda

A kellően nagy sarjak leválaszthtatók az anyanövényről és kigyökereztethetők. A csokrosinda nem válogatós, ha öntözésről, fényviszonyokról vagy hőmérsékletről van szó.

Csokrosinda

3. Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata és S. trifasciata var. laurentii)

Az anyósnyelv és sárgaszegélyű változata igen ellenálló növény. Fényigénye nagy, de adott esetben kevesebb fénnyel is beéri. Jól tűri a ritkább öntözést. Átültetéskor tőosztással könnyen szaporítható. Hosszú, kard alakú leveleivel szobanövény-gyűjteményünk legfeltűnőbb darabja lehet. Ráadásul még virágozni is szokott.

Anyósnyelv

4. Sárkányfa vagy dracéna (Dracaena)

A sárkányfa számos változata tartható szobanövényként. Gondozása például meglepően egyszerű, a legszélsőségesebb tartási körülmények között is jól fejlődnek. Hosszú, keskeny, hegyes végű levelei hengeres, fás törzsön nőnek. Leveleinek színe lehet zöld, zöld-sárga, de még háromszínű is. Nyaranta rendszeres öntözést igényel, a téli hónapokban földjét két locsolás között hagyhatjuk szinte teljesen kiszáradni.

Dracaena 

5. Pozsgások és kaktuszok

A kertészetekben és virágüzletekben igen eltérő formájú és színű pozsgás növények és sivatagi kaktuszok százai között válogathatunk. A pozsgások általában vastag, húsos levelű trópusi növények. Egyeseknek vannak tövisei, míg másoknak nincsenek. Az agávé egyike a legnépszerűbb pozsgásoknak, csakúgy, mint a közkedvelt aloé vagy a fáskövirózsa. A kaktuszokat általában igen rendhagyó forma  jellemzi, beleértve például az oszlop, gömb vagy lapított gömb alakot.

Mind a pozsgások, mind a kaktuszok lassan növekednek és a számukra legkedvezőtlenebb, szélsőséges  körülményeket is jól tűrik. Ennek ellenére nem árt, ha tudjuk, hogy fényigényük nagy, kedvelik a jó vízelvezésű talajt és az igen visszafogott öntözést. Cserepüket a megfelelő helyre állítva különösebb gondozás nélkül is jól fejlődnek.

Pozsgafa

6. Broméliák (Bromeliaceae)

A broméliák jó hírnevét méltatlanul megtépázta az a tulajdonságuk, hogy meglehetősen nehéz virágzásra bírni őket. Való igaz, hogy szobanövényként tartva ezek a mutatós dzsungelnövények eléggé vonakodva hoznak virágot. Nagy a meleg- és vízigényük, valamint igénylik a magas páratartalmat és a szűrt fényt. Mindezek szükségesek ahhoz, hogy levélrózsájuk közepéből kiemelkedő különleges virágjukat megcsodálhassuk.

Aechmea

Mindazonáltal a legtöbb broméliafaj levelei önmagukban is szemet gyönyörködtetőek. Öntözéskor általában a tölcséres levélrózsa közepébe töltsünk vizet, a növény földjét csak mérsékelten öntözzük. Kevés tápoldatra van szüksége. Az anyanövény mellett megjelenő kis sarjakat - miután azok elérik a kb. 15 cm-es magasságot - el lehet választani és önálló növényként elültetni.

7. Szerencsebambusz (Dracaena sanderiana)

A szerencsebambusz (korábban itt írtunk róla) technikailag az egyik dracénafaj, az irodák elmaradhatatlan beltéri növénye. A legszörnyűbb körülményeket is képes elviselni, a rendszertelen öntözéstől a gyenge fényviszonyokon át a rossz levegőminőségig. Mindezek ellenére a szerencsebambusz él és virul. Éppen ezért ajándéknak is kiváló. Sokan szerencsehozó növényként tartják, mások úgy hiszik, környezetében erősíti a csít és fokozza az energiaáramlást.

szerencsebambusz

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR