Hogy ne érje sokk, így és ekkor ültessük át a fát!

Hogy ne érje sokk, így és ekkor ültessük át a fát!

Nem keveset tehetünk azért, hogy a fiatal fát ne érje stresszhatás, ha átültetésre kerül a sor.

Néha csak későn vesszük észre, hogy a fának kiválasztott hely nem a legmegfelelőbb.

Az a fa, amelyik 5 évnél rövidebb ideig volt egy helyen, általában jól átültethető. Erre a legmegfelelőbb időpont október és március között van, fagymentes időjárásban.

Azért, hogy pl. a galagonya lehetőleg kevés gyökérszálat veszítsen, földlabdával együtt kell átültetni. Ásóval távolítsunk el egy réteg földet, a törzstől kifelé haladva. Ezután ferde leszúrásokkal megformázzuk a földlabda külső szegélyét, átvágva az oldalgyökereket. Erőteljes ásóleszúrásokkal körben fellazítjuk a földlabda aljánál a tartógyökereket. A kirojtosodott gyökereket, metszőollóval kicsinosítjuk.

fa atultetes 02

A törzs hajlításakor könnyen berepedések keletkezhetnek a gyökérlabdán, ha nincs teljesen elválasztva. Mielőtt szétesne, feltétlenül vágjuk át a maradék gyökereket is. A földlabdát a jutazsák közepére helyezzük, és a szemben fekvő végeit összebogozzuk. Becsomagolhatjuk még egy jutaszövetbe, hogy az átszállítás során a gyökérlabda védve legyen. Egy enyhe visszavágással csökkenthető a korona térfogata, és biztosíthatjuk minden ágrész optimális állását.

A fát az új helyen ültessük ugyanolyan mélyre, a jutavászon bogait vágjuk le, a gödröt töltsük fel földdel, és alaposan öntözzük be. A fa következő tavasszal friss hajtásokat hoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR