Kiterítem a gyümölcsfát és felfuttatom a falra. Hogyan?

Kiterítem a gyümölcsfát és felfuttatom a falra. Hogyan?

Nézd, hogy fut az almám, körtém, szilvám! Futtatórács mellett nagyon látványos gyümölcsfákat nevelhetünk, amelyek ráadásul igen bőségesen teremnek.

Az ún. espalier művelésmóddal futtatórácsra futtatott fák igen gondos és hosszan tartó munka eredményei. A növényt a futtató, egyéb támaszték, esetleg a fal síkjában nevelhetjük.

Körtefa

Bár szinte minden növényt fel lehet futtatni, ideértve mindenekelőtt a szőlőt és a különböző kúszónövényeket (mint például a borostyán vagy a futórózsa), sokan szívesebben gondoznak a futtatót benövő, gyümölcsöt termő fát, például almát, körtét vagy szilvát.

Az ily módon növényfuttatóra vagy falra futtatott gyümölcsfa ellenpontozhatja az egyhangú, csupasz területeket, illetve eltakarhatja a csúnya tűzfalakat, különleges színfoltot, központi elemet alkotva a kertben.

A sík támrendszerre futtatott növény emellett nagyszerűen elrejti a szem elől a kert kevésbé vonzó részeit, vagy pedig éppenséggel intimitást kölcsönöz a mögötte kialakított hangulatos pihenőhelynek. A következőkben nagy vonalakban vázoljuk, hogyan tudunk mi magunk is mutatós, formára alakított fát nevelni.

A kialakítás tudnivalói

A futtatóra támaszkodó fáról növekedése során rendszeresen távolítsuk el, metsszük le a nem kívánt hajtásokat. A legjobb, ha eleve olyan fát választunk, amelynek az ágai kellően hajlékonyak. A futtatóra futtatásnak számos módja van, az egészen egyszerű alakzattól a bonyolultabbak kialakításáig, mint például a kordonművelés, a lugasféle művelési mód vagy a gyertyatartó. Az általunk választott forma általában meg is határozza, mely növények felelnek meg leginkább a célnak és azok milyen gyakori gondozást igényelnek majd.

Az egyszerűbb, hagyományosabb formák esetén számtalan növény szóba jöhet és alakításuk is kevésbé időigényes, ellentétben a különlegesebb formákkal, amikor is szűkebb a célra felhasználható növények köre, azoknak viszont a kívánt forma kialakításához gyakoribb gondozásra van szükségük.

Kaphatók továbbá konténeres előnevelt és formára nyírt fák, amelyek az első lépésekhez nagyban megkönnyítik a hobbikertész dolgát. A legtöbb technika alkalmazása esetében a növényen kívül szükség van valamilyen támasztékra, például futtatórácsra, amelyet egy fal vagy kerítés közelében helyezünk el. Szabadon álló, stabil támasztékot is használhatunk, amilyenek például a különböző nagyságú és formájú kerti lugasok és pergolák.

Gyümölcsfa a fal mellett

A rács befuttatása - de hogyan?

Ne feledjük, hogy minden ilyen projektünk fölöttébb időigényes lesz - meglehet, hogy akár öt évig vagy még tovább tart, míg a kívánt eredményt elérjük. A futtatórács befuttatására vonatkozó szabályok a választott formától függően eltérnek. Vannak azonban olyan általános érvényű alapelvek, amelyeket érdemes ismernünk és minden esetben alkalmazhatjuk is azokat:

A növényeket a ház délre vagy keletre néző oldalához telepítsük. Az ültetőgödör mélysége legalább ugyanolyan mély legyen, mint a növény konténerének magassága. Az ágakat addig hajlítsuk a kívánt formára, amíg fiatalok és hajlékonyak, és először a legalsó, külső ágakat igazítsuk a helyükre. Az alakzatba nem illő, felesleges ágakat vágjuk le.

A domináns hajtások esetén várjuk meg, amíg a vezérhajtás eléri a kívánt magasságot, csak ezután csípjük le a végét. A bonyolult alakzatok esetén, mint például a kordon, amely oldalirányú növekedéssel jár, a végeket az első kordonnál, a föld felszínétől kb. 40-45 cm-re metsszük vissza. A természetes növekedést követő alakzatok esetén az ágakat egyszerűen rögzítsük természetes formájukba úgy, hogy az ágak ne fedjék egymást.

A felfuttatott fa metszése

Ügyeljünk arra, hogy az adott növény számára megfelelő évszakban történjen a metszés. Ettől függetlenül kisebb korrekciókat szükség szerint az egész vegetációs időszak alatt végezhetünk. Távolítsuk el a felesleges ágakat és lazítsuk meg a kötözőket, hogy a további növekedést lehetővé tegyük.

Továbbá kezdetben szedjük le a bimbókat, hogy a virágzás helyett a növényt a kívánt magasság mielőbbi elérésére ösztönözzük. Ne metsszük le az alakzat ágvégeit addig, amíg az el nem éri a kívánt hosszúságot. Az oldalhajtásokat hagyjuk körülbelül 30 cm-re megnőni, mielőtt megmetsszük azokat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR