Mennyi vízre van szüksége egy frissen ültetett fának?

Mennyi vízre van szüksége egy frissen ültetett fának?

Ne spóroljunk.

Azzal mindenki tisztában van, hogy ültetés után a bokrokat, fákat alaposan meg kell öntözni. Azt azonban nem árt pontosítani, hogy mekkora vízmennyiségre van szüksége a frissen ültetett növénynek.

Különösen a szabadgyökerű növényeknél elengedhetetlen az ültetés utáni öntözés a sikeres növekedés érdekében. Lényeges, hogy ne öntözzünk túl takarékosan, hanem egy teli locsolókannát használjunk, a fásszárú fajtájától függően 5 liter (egy kisebb bokor esetében) és 20 liter (egy nagyobb fa esetében) közötti vízmennyiséget kell kijuttatnunk.

Az első öntözés fontos funkcióval bír: nem csak a szükséges vízmennyiségről gondoskodik, de jól zárja a talajt is a gyökérzet körül. A tő körüli földet először tapossuk meg, hogy a durva üregeket megszüntessük. Az öntözés a talajt beiszapolja, a fennmaradó hézagokba mosódnak a finomabb talajrészecskék, a gyökerek jó tartást kapnak.

Érdemes egy kis gyűrű alakú földfalat formálni a tő körül az öntözés előtt, így annak pereme megtartja az öntözővizet, nem tud elfolyni. Az értékes folyadék így valóban eljut oda, ahol szükség van rá.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR