Ültessünk-e fát tavasszal?

Ültessünk-e fát tavasszal?

Sokan állítják, hogy a faültetés optimális ideje az ősz. Ez a kérdés azonban nem ilyen egyszerű, és a kertészek sokat tehetnek azért, hogy a tavasz is megfelelő legyen. Bálint gazda elmondja a teendőket.

Rügyfakadás előtt ültessünk!

Jóllehet, a csemeték optimális ültetési ideje a kora ősz, mégse halasszuk az elmaradt ültetést a következő őszre, mert nagyon gondos munkával a tavasszal ültetett fák is biztonságosan megerednek. Arra kell azonban törekedni, hogy az ültetésre rögtön a fagyok elmúltával sor kerülhessen. Az ültetést feltétlenül be kell fejezni rügyfakadás előtt, mert a később ültetett csemeték meggyökeresedéséhez már kevés reményünk lehet.

Húsvéti rozmaring

Fontos, hogy morzsalékos legyen az ültetőközeg!

Ha az ősszel kiásott gödör földje nincs behúzva, akkor közvetlenül az ültetés előtt temessük be a gödröt. Ha ősszel még nem gondoltunk az ültetésre, akkor még most is kiáshatjuk a fák gödreit, de gondoskodjunk arról, hogy a kiásott talaj tevékeny, morzsalékos legyen. Annak érdekében, hogy a fácskák gyökeréhez minél jobb talaj kerüljön, célszerű a kiásott földhöz kevés melegágyi földet vagy komposztot keverni.

Az ültetést egyébként hasonló módon végezzük, mint ősszel, de még nagyobb gondot fordítunk a pépezésre és arra, hogy a gyökerek közeit a föld hézagmentesen töltse ki.

Közös faültetés

Ne takarékoskodjunk a vízzel!

A tavaszi ültetésű csemetéket feltétlenül öntözzük be. Ne takarékoskodjunk a vízzel; fánként 2-3 vödör vízzel iszapoljuk be a talajt. A sáros, átázott földet természetesen most nem kell megtaposni.

Takarjuk be a fa tövét

Ültetés után készítsünk mintegy 1 m átmérőjű földtányért a csemete körül. Ügyeljünk arra, hogy a tányér közepe ne mélyedjen be, hanem inkább a széle emelkedjék ki a környező talaj felszínéből. A földtányérba terítsünk jó hőszigetelő tulajdonságú szerves anyagot (például lekaszált füvet, szalmás istállótrágyát, tőzeget stb.); ez a réteg megakadályozza a talaj hirtelen felmelegedését, kiszáradását, sőt elbomolva és a talajba mosódva tápanyagokkal is gazdagítja a gyökérzetet körülvevő földtömeget. Mindez elősegíti a tavasszal ültetett csemeték gyorsabb meggyökeresedését és erőteljes növekedését.

Előfordul, hogy a leggondosabb ültetés ellenére sem erednek meg a tavasszal telepített csemeték. Ilyenkor, mint utolsó lehetőséget, szedjük szét őket. A földből kihúzott csemetéket 2-3 napig vízzel telt teknőben, dézsában vagy cementkádban áztatjuk oly módon, hogy egészen a vázágakig a vízben fürödjenek. Ez idő alatt a szövetek annyira megszívják magukat vízzel, hogy javul a megeredési készségük. Ültetés előtt ismételten nyessük meg a gyökereket, hogy friss metszlapokat kapjunk és újra, még gondosabban ültessük el a csemetéket. Ezt a munkát június elejéig kísérelhetjük meg.

A kiültetett csemetéknek nincs szükségük karózásra. Ha ugyanis a csemete törzse nem elég erős, akkor nem alkalmas ültetésre. Ha viszont a törzs elég vastag, akkor megáll a saját lábán is, nincs szüksége támasztékra. Csupán akkor karózzuk meg tehát a gyümölcsfacsemetéket, ha külső behatástól kell megvédeni ezeket. (Ha például olyan udvarban telepítünk, ahol sertések, kecskék járkálnak, melyek szívesen dörgölődznek a fák derekához.) A karót már az ültetéssel egyidejűleg helyezzük a csemete mellé és alul, felül vastag zsinórral. ún. nyolcas kötéssel erősítsük a törzset a karóhoz. Még célszerűbb, ha - különösen erősen veszélyeztetett helyen - hármas karótámaszt alkalmazunk, amely lehetetlenné teszi, hogy az állatok a törzs közelébe férkőzzenek.

A konténerben nevelt gyümölcs- és díszfákat fagymentes időben egész évben ültethetünk, az előbbiekben leírt módszert a nem tenyészedényben nevelt növényekre vonatkozik!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR