Hogyan adj extra napfényt az őszibaracknak?

Hogyan adj extra napfényt az őszibaracknak?

A fa helyének ügyes megválasztásával és okos metszéssel megnövelheted az éves baracktermést. Elmondjuk, mire figyelj.

Az őszibarack-termesztés kulcsa a sok napsütés. Az őszibarack (Persica vulgaris) a mélyrétegű, homokos vályogtalajon fejlődik legjobban. A virágai öntermékenyülők.

Ritkítva

A tél végi metszés csökkenti a téli fagyok okozta sérüléseket és fertőzéseket. El kell távolítani a lehajló, törött vagy fertőzött hajtásokat. A fa koronaformájának fenntartásához tartozik a belső, felfelé törő, erőteljes fattyúhajtások eltávolítása is. A termésritkítás alapfeltétele a megfelelő színű, alakú és méretű gyümölcsök kialakulásának.

Őszibarack

Károsítók:

A moníliás betegség a virágokat, a hajtásokat és a termést egyaránt károsítja. A fertőzött virágok elhervadnak és gyorsan megbarnulnak. A hajtásokon kicsi, gumiszerű ragyák jelennek meg. Ezekből a csomókból szóródnak majd a spórák a gyümölcsre, amelyektől a gyümölcs rothadásnak indul.

Az őszibarack tafrinás levélsodródása a leveleken jelentkezik, de időnként a zöld termést is károsítja. A levelek rügypattanáskor fertőződnek. Az tafrinás levél megvastagodott, ráncos vagy csavarodott és általában piros színű lesz. A betegség ritkán pusztítja el a fát, de a levélveszteség gyengíti. A fertőzött gyümölcsön redők fejlődnek, amelyek vöröses árnyalatúak. A rügypattanás előtti kémiai védekezés megfelelő védelmet adhat a tafrinás betegség ellen. Kontakt (pl. kaptán hatóanyagú) és felszívódó (pl. difenokonazol) szereket használhatunk.

Az őszibarack lisztharmatos betegsége a levelek felületén szürkés, porszerű bevonatot képez, kör alakú foltokban. A tünetek a növekedési időszak végén jelentkeznek a hajtásokon és a leveleken. A magas páratartalom kedvező a gomba számára. Ősszel gyűjtsük össze és semmisítsük meg a lehullott leveleket. Metszéskor a lisztharmatos vesszőket el kell távolítani. A növekedési időszakban akkor kell elkezdeni a permetezést lisztharmat ellen, amikor az első foltokat észleljük. Használjunk kén, dinokap, kinometionát, pirazofosz hatóanyagú szereket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR