Őszibarackból ritkán marad annyi, hogy lekvárt is főzhessünk belőle. Ha mégis belefogunk, akkor viszont adjuk meg a módját és próbáljunk valami különlegeset alkotni. Gyuri épp ezt teszi!
Szokatlanul nagyszerű párosítás Kaldeneker György legújabb receptje: a tárkonyos őszibaracklekvár, melyet kanalazhatunk fagyira, palacsintára, de a sült csirkére, grillezett pecsenyékre is. A lekvármester azt is elárulja, még mi passzol az őszibarackhoz, amiből amúgy ritkán szoktunk lekvárt főzni.
Hozzávalók 4 üvegnyi lekvárhoz:
- 2 kg őszibarack
- 3 szál friss tárkony
- 20 dkg cukor
- 2 teáskanál pektin
- fél citrom
- 4 db kb. 390 ml-es befőttesüveg
Az elkészítés módja:
A barackokat forrázzuk le (tegyük egy percre forrásban lévő vízbe), így könnyen le tudjuk húzni a héját. A forró vízből szedjük át hideg vízzel telt edénybe, gyorsan lehűl, és máris húzzuk le a barack héját. Ezután a barackokat kockázzuk bele egy lábosba, a magot dobjuk el. Tegyünk hozzá friss tárkonylevelet, szórjuk rá a cukrot, majd tegyük fel főni.
Amikor megfőtt, a levét sűrítsük be egy kis cukorral elkevert pektinnel. Ízesítsük pár csepp citromlével, és már csak pár percig forraljuk. Már tölthetjük is a tisztára mosott üvegekbe. A betöltött üvegeket állítsuk öt percre fejre, így csírátlanítsuk az üveget.
Ez a lekvár illik édességekhez, pl. palacsintához is, de pikánssága miatt akár sült csirke, rántott csirke, grillezett hús dresszingje is lehet.