Észbontó őszibaracklekvár meglepetés-fűszerrel

Észbontó őszibaracklekvár meglepetés-fűszerrel

Őszibarackból ritkán marad annyi, hogy lekvárt is főzhessünk belőle. Ha mégis belefogunk, akkor viszont adjuk meg a módját és próbáljunk valami különlegeset alkotni. Gyuri épp ezt teszi!

 

Szokatlanul nagyszerű párosítás Kaldeneker György legújabb receptje: a tárkonyos őszibaracklekvár​, melyet kanalazhatunk fagyira, palacsintára, de a sült csirkére, grillezett pecsenyékre is.​​ A lekvármester azt is elárulja, még mi passzol az őszibarackhoz, amiből amúgy ritkán szoktunk lekvárt főzni.

A fő összetevők

Hozzávalók 4 üvegnyi lekvárhoz:

  • 2 kg őszibarack
  • 3 szál friss tárkony
  • 20 dkg cukor
  • 2 teáskanál pektin
  • fél citrom
  • 4 db kb. 390 ml-es befőttesüveg

Hozzávalók

Az elkészítés módja:

A barackokat forrázzuk le (tegyük egy percre forrásban lévő vízbe), így könnyen le tudjuk húzni a héját. A forró vízből szedjük át hideg vízzel telt edénybe, gyorsan lehűl, és máris húzzuk le a barack héját. Ezután a barackokat kockázzuk bele egy lábosba, a magot dobjuk el. Tegyünk hozzá friss tárkonylevelet, szórjuk rá a cukrot, majd tegyük fel főni.

Rotyog

Amikor megfőtt, a levét sűrítsük be egy kis cukorral elkevert pektinnel. Ízesítsük pár csepp citromlével, és már csak pár percig forraljuk. Már tölthetjük is a tisztára mosott üvegekbe. A betöltött üvegeket állítsuk öt percre fejre, így csírátlanítsuk az üveget.

Ez a lekvár illik édességekhez, pl. palacsintához is, de pikánssága miatt akár sült csirke, rántott csirke, grillezett hús dresszingje is lehet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR