Barackfaló

Barackfaló

Hogyan válasszunk őszibarackot? Ha már megvan, hogyan vágjuk fel? És vajon a magját meg szabad enni? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak.

Az őszibarack a világ minden táján népszerű: van, ahol egyszerűen csak jellegzetes, kellemesen édes ízéért kedvelik, de van, ahol tudatosan fogyasztják a gyümölcsének tulajdonított jótékony hatás folytán. Rendkívül magas magnézium-, kálium-, szelén-, bór-, foszfor- és kalciumtartalma. Mindezek mellett vitaminokat is kínál fogyasztóinak, elsősorban A-, B- és C-vitaminban gazdag.

100% őszibarack

Az őszibarack nagy előnye a többi gyümölccsel szemben, hogy az emberi szervezet számára optimális benne a magnézium-kalcium arány, tehát jóval több Mg-ot tartalmaz, mint Ca-ot, így azok segítik egymás felszívódását, hasznosulását. A kalcium - beépülve a csontokba - megőrzi azok szilárdságát, épségét. Az őszibarack ezen kívül vértisztító, antioxidáns, anyagcsere-gyorsító és bőrtisztító hatású gyümölcs.

Hogyan vásároljunk?

Az őszbarackot a piacon nagy figyelemmel válasszuk ki, igyekezzünk "fészkes" tálcákból szedni, mert az ilyen tartó megakadályozza az érzékeny gyümölcsök egymáshoz ütődését, törődését. Csak ép, egészséges, nyomódástól mentes gyümölcsöt tegyünk a kosarunkba, sőt az sem baj, ha egy kicsit keményebb, mert az őszibarack gyorsan utóérik. Otthon a fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Őszibarack

Hogyan vágjuk, hámozzuk?

Az őszibarackot mindig gondosan mossuk meg, kiváltképp a szöszös héjút, mert az az arra érzékenyeknél allergiát okozhat. A barack viaszos pihéit folyó víz alatt könnyedén ledörzsölhetjük egy mosogatószivaccsal (ezt a szivacsot másra ne használjuk). Aki nem szereti a barack héját, meg is hámozhatja, de egészségesebb - és sokak szerint finomabb is - a héjával együtt fogyasztani. Magját a legkönnyebben úgy távolíthatjuk el, ha a gyümölcsöt haránt irányban körbevágjuk és a két felét ellentétes irányban megcsavarjuk. A mag az egyik félben marad: ezt a felet újra félbevághatjuk, s így könnyen kiemelhetjük a csonthéjat. Ez a módszer azonban csak a magvaváló fajtáknál válik be; a nem magvaválókat (ezeket duráncinak nevezik) éles késsel "faragjuk körbe", vagy harapjuk, akár az almát.

Megegyük a magot is?

Sok gyerek imádja az őszibarack magját, és mi tagadás, nincs is annál finomabb, mint a napon szárított magokat feltörni és felfalni. Az őszibarack magja azonban kénsavat tartalmaz, ami nagyobb mennyiségben halálos méreg is lehet, ezért nem árt óvatosnak lenni a mennyiséggel. A legegyszerűbb, ha csak annyi magot eszünk, mint amennyi barackot: így semmilyen káros hatással nem kell számolnunk.

Itt a magja

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR