Hogyan dumáld rá a korallvirágot, hogy virágozzon újra?

Hogyan dumáld rá a korallvirágot, hogy virágozzon újra?

Ehhez bizony szükségünk lesz egy-két trükkre, de ha egyszer eltaláltuk a megfelelő fény-víz-táp kombinációt, akkor szert tehetünk egy örökké virágzó korallvirágra!

A virágzó korallvirág ünnepi hangulatot teremt kedves megjelenésével, de legfőképp tömegesen nyíló, apró, vidám virágaival.

A mikulásvirághoz és a karácsonyi kaktuszhoz hasonlóan a korallvirág a nappalok megváltozott hosszára válaszul bont virágot. Éppen ezért serkenteni tudjuk arra, hogy a legsötétebb téli hetekben is virágba boruljon és méltó dísze legyen a lakásnak.

Azok számára, akik ajándékba kaptak vagy maguk vásároltak virágzó korallvirágot, hogy a téli hónapok sötétségét élénk színű virágaival ellensúlyozzák, következzen néhány hasznos tipp arra vonatkozóan, mit kell tenniük, hogy a növény az elkövetkezendő években is egészséges maradjon, sőt mit több, virágot is hozzon.

Korallvirág

Korallvirág-kisokos

Nincs, aki ne ismerné ezt a színes virágú pozsgás szobanövényt. A szintén közismert pozsgafa vagy majomfa rokona, ennek megfelelően meglehetősen kevés gondozással is beéri.

A korallvirág virágai lehetnek élénk narancs, rózsaszín, sárga, piros vagy fehér színűek, amelyek a 15-30 cm magas, sötétzöld, húsos levelű növény elágazó szárain nőnek csoportokban. A virágzás akár hónapokig is eltarthat, a zöld növény pedig virág nélkül is egész évben tetszetős marad.

A Kalanchoe blossfeldiana a korallvirág leggyakoribb fajtája, de természetesen számos változat közül választhatunk, beleértve a csüngő korallvirágot vagy a virágot nem hozó változatokat, amelyek egyedi levéleikkel díszítenek. Valamennyi gondozására érvényes az alábbi útmutató.

Tippek és tanácsok a korallvirág gondozásával kapcsolatban

Ahogy említettük, a korallvirág viszonylag kevés gondozást igényel, és a lakásban jellemzően az alacsonyabb páratartalmú téli időszakban virágzik. Ha vásárolunk, olyan növényt válasszunk, amelyen bőven látunk még ki nem nyílt bimbókat, szemben a már teljes virágzásban lévő példányokkal. Új szerzeményünknek teremtsük meg a következő feltételeket:

Fényviszonyok

A korallvirág igényli a sok fényt, ezért télen lehetőleg egy déli fekvésű ablakba állítsuk, nyáron pedig egy világos, indirekt fénnyel megvilágított helyre (vagy keleti/nyugati fekvésű ablakba). Ha a növény felnyurgultnak, vékonykának tűnik, akkor nagy valószínűséggel nem kap elég fényt.

Talaj

A korallvirág számára a jól vízelvezetésű, kaktuszok és pozsgások számára előállított ültetőkeverék az ideális, vagy pedig az általános virágföldbe keverjünk jócskán perlitet vagy homokot a vízelvezető képessége javítására.

Hőmérséklet

A korallvirág jól érzi magát szobahőmérsékleten, de arra ügyeljünk, hogy ne kapjon huztatot. Arra is figyeljünk, hogy 10 °C alá ne süllyedjen a környezete hőmérséklete.

Öntözés

A korallvirág legnagyobb ellensége a túlöntözés! Két öntözés között hagyjuk a növény földjét kiszáradni. Ezután alaposan öntözzük meg, amíg azt nem látjuk, hogy a cserép alján távozik a felesleges víz. A cserépalátétből ezt követően azonnal öntsük ki a vizet. Soha ne hagyjuk, hogy a növény pangó vízben álljon.

Tápoldatozás

Amíg a korallvirág virágzik, néhány hetente rendszeresen tápoldatozzuk.

Virágcserép

A korallvirág kedveli az olyan agyagcserepet, amelynek az alján van vízelvezető nyílás. Tegyünk alá cserépalátétet. Mivel kis termetű növényről van szó, nem kell gyakran átültetnünk.

Nyári tartása

A nyári hónapokat a növény a szabadban is töltheti, de olyan helyet válasszunk a számára, ahol védve van az esőtől.

Szaporítása

A korallvirág könnyen szaporítható szár- vagy levéldugványokról. Egyes fajták sarjakat növesztenek, amelyeket az anyanövényről leválasztva önálló, új növényként elültethetünk.

Éves gondozása

Az elvirágzott virágokat távolítsuk el, hogy a növény mindig szépen mutasson. Ha szükséges, a leveleket időnként töröljük le vagy enyhén permetezzük meg, hogy ne legyenek porosak.

Hogyan bírjuk virágzásra a korallvirágot?

Sokan egynyári növénynek hiszik a korallvirágot, és elvirágzás után egyszerűen kidobják. Ennek azonban nem kell így lennie. Igaz, be kell tartanunk néhány egyszerű szabályt, hogy újra virágot bontson, a jó hír viszont, hogy ha egyszer rájöttünk a dolog nyitjára, a korallvirág szinte végszóra fog virágba borulni!

Korallvirág

Íme néhány tipp, hogyan érhetjük el, hogy a korallvirág újra és újra megörvendeztessen bennünket színes virágaival:

A virágzás függ a fényviszonyoktól

A korallvirág fotoperiodikus növény, ami azt jelenti, hogy a nappalok hosszára reagálva hoz virágot. Természetes körülmények között kora tavasszal virágzik. A bimbók kifejlődéséhez hat héten keresztül kell szimulált téli fényviszonyok között tartanunk a növényt.

Csökkentsük az öntözés mértékét

Öntözzük a növényt fele olyan gyakran, vagy még ritkábban ez alatt a hat hét alatt.

Szimuláljunk éjszakát

A hat hetes időszakban napi 14 órára tegyük a növényt teljes sötétségbe, 10 órára pedig állítsuk világos helyre, ahol sok fény éri. Erre a célra egy szekrény is megfelel, vagy le is takarhatjuk a növényt, hogy a teljes sötétséget biztosítani tudjuk. A hat hét elteltével, ha látjuk, hogy jegjelentek a bimbók, a növényt újra a rendes fényviszonyok mellett tarthatjuk, és folytassuk a szokásos menetrend szerinti öntözését is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR