Hogyan kell metszeni a paradicsom bokrát?

Hogyan kell metszeni a paradicsom bokrát?

Aki megtanulja a kacsozást, bővebb termést fog aratni. Csak néhány szabályt kell betartani és 3 dolgot szigorúan kerülni.

A paradicsom metszésével (hívhatjuk kacsozásnak vagy fattyazásnak is) azt érjük el, hogy a növény nem burjánzik el és több termést hoz. Törekedjünk tehát a növény formájának alakítására, az alábbi szabályok betartásával.

A paradicsom metszéséről valószínűleg sokkal több cikk született, mint bármely más zöldséggel kapcsolatos kerti teendőről. A paradicsom metszésére vonatkozó tanácsok azonban sajnos sokszor nehezen érthetőek, ellentmondásosak vagy egyenesen zavarosak. Az igazság az, hogy a paradicsomot nem feltétlenül kell metszeni. Vannak kertészek, akik hagyják a növényt kedvére szétterjedni, és soha nem törik vissza a hajtásait.

A paradicsom metszése azonban bővebb terméssel ajándékozza meg a kertészkedőt, úgyhogy megéri kitanulni a módját. A metszés sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, főleg, ha minden héten foglalkozunk vele egy kicsit, így a növények nem tudnak túlburjánzani. Az alábbiakban megpróbáljuk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, hogy a téma iránt érdeklődő hobbikertészek igazi paradicsommetszési szakértővé válhassanak.

Miért is kell a paradicsomot metszeni?

A determinált (nem folytonos) növekedésű paradicsomfajták esetén metszésre soha nincs szükség. Ezek az úgynevezett bokros növekedésű paradicsomok egy bizonyos magasságot elérve megállnak a növekedésben, és egy bizonyos ponton túl nem hoznak több termést. Ha megmetsszük őket, ezzel csak még jobban korlátozzuk a növekedésüket.

A nem determinált növekedésű paradicsom ellenben egy egészen más történet. Ezek a szubtrópusi növények burjánzó folyton növő szárat és hajtásokat nevelnek, amelyeket ha érintetlenül hagyunk, a végén kusza, rendezetlen, termést nem hozó szövevényt alkotnak. Meglehet, a levélzete dús és tetszetős lesz, de a paradicsomot ugyebár nem a lombjáért termeszti az ember. Egészséges, zamatos, lédús paradicsomszemeket szeretnénk. A paradicsom ehhez igényli a sok napfényt, hogy a termése megérjen és elég édes legyen. Ha az indák burjánzásának szabad utat engedünk, kevesebb paradicsomot szüretelhetünk a végén és az ízük sem lesz annyira finom.

Hogyan metsszük meg a paradicsomot?

Amikor először állunk neki a paradicsom metszésének, három szabályt kell észben tartanunk: az első, hogy soha, de soha ne metsszük le a legmagasabban növő virágokat. Ha ezt tesszük, a növény felfelé történő növekedése megáll. A növény bokrosabbá és kevésbé termékennyé válik. A következő szabály, hogy a hónaljhajtásokat még akkor metsszük le, amikor azok kicsik. Ha várunk, amíg nagyobbak lesznek és megerősödnek, megkockáztatjuk, hogy megsérül a növény, amikor ezeket eltávolítjuk. Továbbá azt is lehetővé tesszük, hogy energiát vonjanak el a fejlődő termésektől. De mit is nevezünk hónaljhajtásnak? Ezek kisebb oldalhajtások, fattyúhajtások, amelyek a főhajtás és az ágak találkozásánál („hónaljában”) nőnek.

Hónaljhajtás

Végül vizsgáljuk meg a teljes növényt, mielőtt elkezdjük eltávolítani a hónaljhajtásokat. Vannak-e új fattyúhajtások, amelyek a növény tövénél nőnek? Távolítsuk el ezeket.

Milyen a növény általános állapota és növekedési üteme? Szépen fejlődik-e meleg időjárás esetén, vagy úgy tűnik, hogy valamilyen stresszhatás éri a növényt? Még mindig bizonytalanok, tanácstalanok vagyunk? Az alábbiakban található részletes, az eljárást lépésről lépésre leíró paradicsommetszési útmutató biztosan segíteni fog!

1. Ha csak lehetséges, a paradicsomot kora reggel metsszük. A szárak ilyenkor könnyebben letörhetőek. A nap melegétől puhábbá válnak, és nagyobb valószínűséggel szakadhatnak el, amit szeretnénk elkerülni.

2. Vizsgáljuk meg a növényt. A célunk az, hogy oly módon eddzük meg, hogy egyetlen központi főhajtása legyen néhány erős, egészséges ággal. Miután megtaláltuk ez a főhajtást és a fő oldalágakat, vegyük szemügyre a kisebb hónaljhajtásokat, amelyek a főhajtás és az ágak találkozásánál nőnek. Ezek a kis mellékágak megpróbálnak új növényt fejleszteni. Ezt azonban nem akarhatjuk, mivel a növény ezzel terjedelmessé és kezelhetetlenné válik, ráadásul a várható terméshozam is kisebb lesz.

3. Miután megtaláltuk ezeket a fölös hajtásokat, a hüvelyk- és mutatóujjunkat összecsípve távolítsuk el azokat. Próbáljuk meg szépen, egyszerre lecsípni, ne pedig leszakítani a hajtást, hogy a növény ne károsodjon. A vastagabb hajtásokat éles késsel vagy metszőollóval vágjuk le, hogy ne legyen nagy a sebzési felület!

4. Az eltávolított hajtásokat szórjuk a növény alá lebomlani vagy dobjuk ki.

5. Ne feledjük, hogy nem szabad olyan ágakat levágni, amelyek virágok felett nőnek. Ezek ugyanis olyan új hajtások, amelyek még több virágot fognak hozni. Ehelyett azoknak a nemkívánatos hajtásoknak az eltávolítására összpontosítsunk, amelyek a főhajtáson nőnek.

6. Ha egy második főhajtás hajt ki a földből, távolítsuk el. Ha sok helyünk van, akkor meghagyhatjuk, hogy egy újabb növény fejlődjön ki belőle, de a legtöbb esetben az a legjobb, ha kiemeljük a földből.

Paradicsom

Mikor a metsszük meg a paradicsomot?

Most, hogy már értjük a paradicsom metszésének az alapjait, felmerül a kérdés: milyen gyakran kell metszeni? Általában bőven elegendő körülbelül hetente egyszer, kivéve, ha a paradicsom rendkívül erőteljes növekedésű. Attól függően, hogy mekkora a veteményesünk, erre a műveletre rendszerint elegendő heti 15 percet szánnunk.

Ne aggódjunk, ha egy-két hetet kihagyunk. A paradicsombokrok továbbra is fejlődni és teremni fognak, akkor is, ha nem távolítjuk el a hónaljhajtásokat. Ha viszont ezt nem mulasztjuk el megtenni, kezelhetőbb lesz a növény és több lesz a termés.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR