Ha megmetszem, valóban többet terem a kaliforniai paprika?

Ha megmetszem, valóban többet terem a kaliforniai paprika?

Tény vagy legenda? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A kertészek körében számtalan legenda él a különböző növények helyes gondozásával kapcsolatban. Ezek közül az egyik, hogy a paprika metszése segít növelni a várható terméshozamot. Ezen sokan el is gondolkodnak: valóban többet fog teremni a saját termesztésű paprikám a konyhakertben, ha megmetszem? Erre a válasz nem is olyan egyszerű. Vizsgáljuk meg közelebbről is a kérdést, hogy megtudjuk, mennyi az igazság abban, hogy a paprikának jót tesz a metszés.

kaliforniai paprika metszese 03
karol m

A paprika kétféle metszése

Mindenekelőtt világossá kell tennünk, hogy a kaliforniai paprikának kétféle metszése is létezik. Először is létezik egy korai metszés a vegetációs időszak elején, valamint egy késői metszés a szezon vége felé. Lássuk mindkettő vélt vagy valós előnyeit!

A paprika korai metszése

Ami a kaliforniai paprikát illeti, a szezon kezdetén - még a terméskötődés előtt - a metszés célja a várható terméshozam növelése. Az a teória tartja magát, miszerint a növény lombjának szellősebbé tételével több napfény éri a növény belsejét és ez elősegíti a gazdagabb terméshozást.

Egyetemi tanulmányok kimutatták, hogy a kaliforniai paprikának ez a fajta metszése kis mértékben csökkentette a termések számát a növényen. Tehát az az elmélet, miszerint a fenti típusú metszés növelné a terméshozamot, nem állja meg a helyét.

Ezzel együtt a tanulmányok azt is kimutatták, hogy a paprika korai metszése javít a termés minőségén. A paprika korai metszése tehát mégis jár valamilyen kézzel fogható előnnyel: meglehet, hogy talán egy kicsivel kevesebb termést fog érlelni a növény, de azok legalább nagyobbak lesznek.

Hogyan kell elvégezni a paprika korai metszését?

Az évad elején a paprika metszésével mindaddig várjunk, amíg annak magassága el nem éri a 30 cm-t. Az is fontos, hogy a terméskötődés után már ne metsszük a növényt. A legtöbb paprikafajtára a nagy Y forma a jellemző, amelyből további, kisebb Y alakú hajtások ágaznak el. Mire 30 cm magas lesz, egyértelműen láthatóvá válnak a növényen a legerősebb hajtások. A kisebb, gyengébb hajtásokat vágjuk vissza, csakúgy, mint az esetleges vízhajtásokat. A vízhajtások olyan hónaljhajtások, amelyek mellett még két másik Y alakú hajtás is látható.

Metszéskor ügyeljünk arra, hogy ne tegyünk kárt a növény Y alakú fő vázában, mivel gyakorlatilag ez képezi a gerincét. Ha a ténykedésünk során ez megsérül, előfordulhat, hogy csak gyengén fog teremni a növény.

kaliforniai paprika metszese 02

A paprika metszése a szezon végén

A paprika késői metszésének fő célja, hogy ezzel felgyorsítsuk a még a növényen lévő termések beérését. Ha a kaliforniai paprikát a szezon vége felé megmetsszük, ezzel elősegíthetjük tehát az érési folyamatot, mivel a növény az energiáját a meglévő termésekre tudja összpontosítani.

Hogyan végezzük el a paprika késői metszését?

Néhány héttel az első fagyok előtt vágjuk vissza az összes hajtást a növényen, kivéve azokat, amelyeken termés látható, és amely terméseknek még esélyük van a szezon vége előtt beérni. Az egész növényről óvatosan csipkedjük le a virágokat és azokat az éretlen terméseket, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy még a fagyok előtt teljesen be tudjanak érni. Mindezzel arra kényszerítjük a növényt, hogy a még meglévő tartalékait a megmaradt termésekre fordítsa.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR