Ezért gyors a fokhagyma betakarítása a FELCO 2-es metszőollóval

Ezért gyors a fokhagyma betakarítása a FELCO 2-es metszőollóval

Meglepően hatékony szedési módszert alkalmaznak az Egyesült Államokban a száraz fokhagyma termesztői. Íme egy videó a módszerről.


A svájci gyárban is csodálkozva fogadták a hírt, hogy a betakarításra kifejezetten a FELCO 2-es modellt keresik az Egyesült Államok fokhagyma termesztői.

fokhagyma betakaritasa felco 2 04

 

A termesztők elmondták, hogy azért ezt a metszőollót választják, mert a poros és földes környezetben is nagyon hosszú ideig használható marad a penge, legalábbis a hasonló ollókéhoz képest. Ha pedig kopik, akkor jól élezhető és egy pillanat alatt ki is cserélhető. Az ilyen munkánál erre néhány hónap után szükség is lesz! A csere tényleg gyorsan megy, csak egy csavart kell meglazítani hozzá, a cserepenge pedig sokkal olcsóbb, mint egy új metszőolló.

fokhagyma betakaritasa felco 2 03

A harmadik ok, amiért ezt a FELCO 2-es metszőollót használják a fokhagymatermesztők, az a támasztópenge széles formája. Ez ugyanis jól megvezeti a fokhagyma száraz szárát és egy szempillantás alatt jó helyen lesz a vágópenge. Közben pedig nem sérti meg a hagymát.

Egyetlen nyisszantás a hagyma tetején, egy pedig a gyökerénél, és már mehet is a rekeszbe. Az igényes vágás és szép vágási felület meghálálja magát!

A termesztők idénymunkásokkal dolgoznak, de a metszőollókat természetesen ők adják és az élezésről, szezonális cseréről is gondoskodnak. A jó szerszám használatával minden nap megtakarítanak egy kis időt és ez egy évben komoly összeget eredményez. A további években pedig csak növekszik az eredmény.

Ezt a módszert Magyarországon is lehetne alkalmazni a betakarításnál, sőt házikertben is működhet.

A fokhagymát szinte minden hazai házikertben megtalálni, mert nagyon könnyen termeszthető növény. Sok napsütés sem kell hozzá, ezért árnyékban is viszonylag jól termeszthető, pl. kerítés mellett vagy gyümölcsfák alatt. Sűrű, bojtos gyökérzete már a hajnali harmatot is fel tudja szívni, nagyon kevés öntözésre van szüksége. Kedveli a kerti, tápanyagban dús, komposzttal dúsított talajt.

Ősszel és tavasszal is elültethető, a gerezdjeit a földbe kell dugdosni (duggatni). Az őszi fokhagymát október elején, míg a tavaszit március elején dugassuk el. Az őszi fokhagyma korábban hoz majd termést, még a téli hideg előtt kibújik, ezért a kemény fagyok ellen érdemes takarni (vagy fedett helyen tálcákba ültetni és csak tavasszal kiültetni).

Kártevői és betegségei nem jelentősek, így vegyszeres védelemre sincs szüksége.

A fokhagyma betakarítása

A fokhagymát akkor kell betakarítani, amikor a szárai megszáradtak, általában július végén vagy augusztusban. A fokhagymafejeket húzzuk ki kézzel, vagy ássuk ki kötött talaj esetén. Ilyenkor kell a metszőollóval a szárat és a gyökeret levágni. Ezt követően tisztítsuk meg a földtől és tároljuk szellős helyen, akár felfűzve. Természetesen a fokhagyma nyáron is fogyasztható frissen!

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR