Így készítsünk különleges naspolyaszirupot

Így készítsünk különleges naspolyaszirupot

Vaníliával ízesítve ajándéknak is remek.

Akár magunknak, akár ajándékba szánjuk, a naspolyaszirupot muszáj megkóstolni! A fanyarkás, de tápláló gyümölcsből készült italt hígíthatjuk vízzel, de akár proseccóval is. A sűrű szirup kerülhet pudingra, fagylaltkehelyre is.

Hozzávalók:

  • 1 kg naspolya (teljesen érett)
  • 1 l csapvíz
  • 1 kg cukor (a mennyiség függ a gyümölcs érettségétől
  • 2 citrom leve

Elkészítés:

Mossuk ki alaposan, majd főzzük ki az üvegeket és a tetejüket, hagyjuk megszáradni.

Mossuk meg a naspolyát, vágjuk félbe a gyümölcsöket, húzzuk le a héjukat. A magokat és a magházat szedjük ki, a szár kemény alapját vágjuk ki.

A gyümölcs húsát vágjuk kisebb darabokra, vagy pürésítsük botmixerrel. Csepegtessük rájuk a citromlevet. A csapvizet forraljuk fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a citromlével meglocsolt naspolyát és forraljuk össze. Pároljuk addig, amíg a gyümölcshús megpuhul.

Ezt követően szűrjük át szitán, majd a kapott léhez adjuk a cukrot, keverjük el, és kevergetés közben főzzük 5 percig.

Készíthetjük a szirupot vaníliával ízesítve is: ez esetben egyszerűen a cukorral együtt vaníliát is adjunk a léhez.

Amint kész a szirup, forrón töltsük az üvegekbe és zárjuk le azokat. Állítsuk az üvegeket a fejük tetejére és hagyjuk kihűlni. Tároljuk sötét, hűvös helyen a szirupot.

Korábban írtunk róla: