Fedezzük fel újra ezt a tápláló gyümölcsöt!
Hasonlít egy kicsit az almára és a körtére: a rózsafélék családjába tartozó közönséges naspolya (Mespilus germanica) amolyan mostohagyümölcs, amit csak kiskertekben látni, és csak ritkán bukkan fel a piacon. Pedig száz évvel ezelőtt még sokkal több helyen ültették, a tápláló gyümölcsét pedig sokoldalúan elkészítve fogyasztották. A fája akár 5 méter magasra is megnőhet és a 70 éves kort is megélheti. Népies elnevezése lasponya, miszpolya.
Általában októbertől szüretelhetjük a naspolyát. Azonban jobb, ha még a fán hagyjuk, addig, amíg a lomb lehullik és megérkeznek az első fagyok. A gyümölcsök csak akkor válnak puhává és aromássá, ha megcsípi őket a dér. Azzal is segíthetünk a betakarított termésnek, ha a szüretet követően pár napra a mélyhűtőbe tesszük a naspolyát.
A leggyakrabban zselé, lekvár, lé, kompót, likőr készül a naspolyából, gyakran más gyümölcsökkel keverve, például almával, körtével, birssel. Gyorsan elkészíthető a finom püré is, amelyhez a naspolyát némi vízben puhára kell főzni kb. 10 percig, majd átszűrni és citromlével, fahéjjal, gyömbérrel ízesíteni. A naspolyát egyébként nyugodtan fogyaszthatjuk nyersen is. A gyümölcs gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban, pektinben, keményítőben és egészséges tanninokban. Utóbbiak adják a jellegzetesen savanykás, fanyar, enyhén diós ízét. A természetgyógyászatban húgyúti fertőzéseknél gyulladáscsökkentőként, valamint vesekő elhajtásra használják.
Készítsünk naspolya chutney-t!
Hozzávalók
- 2 kg naspolya
- 500 g hagyma
- 2 darab gyömbér (hüvelykujjnyi)
- 4 fokhagymagerezd
- 1 kg cukor
- 1 l ecet
- 4 teáskanál só
- 3 teáskanál bors
- 2 teáskanál fahéj
- 3 teáskanál chilipehely
- 1 teáskanál cayenne bors
Elkészítés
1. A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért hámozzuk meg és aprítsuk fel.
2. A naspolyát negyedeljük, szedjük le a szár- és virágmaradványokat, magozzuk ki, majd húzzuk le a magház héját. A gyümölcshúst aprítsuk fel.
3. Az összes hozzávalót tegyük egy nagy edénybe és főzzük fel. Közepes lángon pároljuk akár 3 órán át addig, amíg besűrűsödik.
4. A forró chutney-t töltsük üvegekbe. A kupakot csavarjuk rá, az üveget állítsuk a tetejére és így hagyjuk kihűlni. Ez a különlegesség jól illik a marhahúshoz, bárányhoz és vadételekhez.