A vadon élő vízparti növényből izgalmas fűszer nyerhető, amely borok, likőrök ízesítésére vált be leginkább.
A mocsaras helyeken, állóvizek partján élő kálmos növény hihetetlen lehetőségeket rejt.
Gyökere hámozva vagy hámozatlan állapotban, vágva vagy por formában kerül a kereskedelembe. Kellemes illatú, kesernyésen fűszeres ízű növény. Cseranyagot, illóolajat, nyálkát, keményítőt tartalmaz.
Érdekes, hogy mint fűszert csak speciális esetben, egyes gyümölcsleveseknél, gyümölcssalátáknál kedvelik. Leginkább borok, likőrök fűszerezésére használják.
Ne feledkezzünk el arról sem, hogy kitűnő étvágygerjesztő, ideg- és gyomorerősítő és vértisztító hatású.
Tipp! Kálmoslikőr
5 dkg kálmosgyökeret, 5 g szegfűszeget áztassunk 8-10 napig 1 liter 70%-os alkoholban többszöri felrázás mellett. Ezután leszűrjük és hozzáteszünk 1 kg cukorból készített szirupot. Pár nap múlva beérik és fogyasztható.