Már szüretelhetjük a koriander leveleit és magjait

Már szüretelhetjük a koriander leveleit és magjait

Fűszeres, karakteres ízbombák.

A különleges (és igen megosztó ízű), aromás korianderlevelek szüretelését már júniusban megkezdhetjük. Ne csak a leveleket szedegessük, meglepő ízélményt jelentenek a zöld, még éretlen magok is, amelyek augusztusban a virágokból fejlődnek. Kis odafigyeléssel elérhetjük, hogy mind a levelekből, mind a magokból tudjunk gyűjteni.

A finom, fűszeres levélkéket már júniustól gyűjthetjük. A legjobb a levelek szedésével fentről lefelé haladni, vagy pedig a teljes hajtást levágni. Így sokáig tudjuk a virágzást is késleltetni. Amennyiben a növény már virágzik, a zöld részek elveszítik ízüket.

koriander levelei magjai 02

Ha az intenzív ízű magokat is lehető legkorábban szeretnénk begyűjteni, hagyjunk elegendő levéltömeget a növényen, és engedjük, hogy az egyes hajtások virágozzanak. A legjobb megoldás az lehet, ha két sornyi koriandert ültetünk: az egyikről a leveleket szüreteljük, a másikat a magok miatt virágozni hagyjuk.

A koriander fehér virágaiból fejlődnek a magok, ezeket augusztus végétől gyűjthetjük, addig, amíg még zöldek és nem teljesen érettek. A legjobb, ha a gombostűfej nagyságú magokat egy mozsárban zúzzuk össze és így adjuk az ételekhez, különleges, aromás ízbombát eredményeznek. Jól zárható tartóban is tárolhatjuk őket, de csak röviddel a felhasználás előtt őröljük meg őket, hogy ne veszítsék el az aromájukat.

A magszárakat ne hagyjuk sötétedni és megérni, mert akkor kinyílnak és véletlenszerűen elvetik magukat a kertben, terjedni kezdenek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR