Szinte só nélkül készül a házi ételízesítő

Szinte só nélkül készül a házi ételízesítő

A titok az alapos szárítás.

A házi készítésű ételízesítőnek nagy előnye, hogy tudjuk, mi minden került bele. Török Gréta  számára két szempont nagyon fontos volt saját "vegetája" összeállításakor: tartós legyen és ne tartalmazzon sok sót. A következőkben megismerhetjük a pontos receptjét.

"A nevem Török Gréta, Kelet-Szlovákiából vagyok, és Csehországból szoktam rendelni a só és minden adalék nélküli vegetát.

Hosszú szünet után tavaly újra elkezdtem kertészkedni. Pihent a föld, jó napos a kert, gyönyörűen nőtt minden, no és ami fontos, hogy semmit nem permeteztem. Anyukám mindig arra tanított, hogy ami megterem a kertben, azt fel kell használni.

Keresgéltem a befőzési csoportban a Facebookon valamilyen megfelelő receptet, végül Anyukám befőzős füzetében találtam egyet. Ő nyersen mindent összedarált, egy kiló sóval összekeverte, és csavaros üvegekbe rakta. Ha nem fogyott el egy év alatt, megbarnult, nem volt olyan gusztusos. Én a sok sót kerülni szerettem volna. Mindezek okán döntöttem a szárításnál.

hazi etelizesito szinte so nelkul 02

Hozzávalók:

 • 1,5 kg sárgarépa
 • 1,5 kg petrezselyem
 • 1,5 kg karalábé
 • 1 jó nagy zeller (ezt kivételesen vettem)
 • 1 kg hagyma
 • 10 cikk fokhagyma
  zöld szárak:
 • 2 jó nagy csokor petrezselyem zöldje
 • 2 jó nagy csokor zeller zöldje
 • és kb. 3 maréknyi Maggi lestyán (tettem volna többet, de csak e tavasszal ültettem, ennyi volt rajta)

Ahogy kezdtem kiszedni a zöldségeket a kertből, fokozatosan csináltam az ételízesítőt.

A répával kezdtem, az apróbbakat kiválogattam, azokat használtam fel, mert hamarabb fonnyadnak. Megtisztítva volt 1,5 kg. Ledaráltam húsőrlőn egy kisebb lyukú késsel, három tepsire vékonyan rászórtam, és kb. 2-3 órát szárítottam sütőben 50 fokon. A sütőt nem zártam be teljesen, odatettem egy fakanalat, kb. 1 cm nyílás volt, hogy a nedvesség távozni tudjon. Aztán több napig a kandalló előtt száradt. Párszor átkevertem, szétmorzsoltam, ha nagyobb darabok voltak közte. Nagyobb lyukú szűrőn átszitáltam (tésztaszűrőn), és a fönnmaradt durvább részeket kicsit szétmixeltem és szitáltam. Visszatettem száradni. Amikor már olyan száraz csörgős volt, elvettem a kályhától kihűlni, beszórtam a nagy üvegbe és lezártam. Ha hagytam reggelig a tepsin, akkor magába szedte a nedvet a levegőből.

hazi etelizesito szinte so nelkul 03

Ugyanígy készült a karalábé is, ami túl lédús volt, ezért leszűrtem a levét. Majd a zeller is.

A hagymának a sütőben elkezdett a színe változni rózsaszínűre, hát tettem bele 1 kis kanál kurkumát, és csak a kályha előtt szárítottam.

A petrezselymet összekevertem 1 kiskanál sóval, és 2 kiskanál kurkumával, aztán rátettem három tepsire, jó vékonyan. A petrezselyem szárazabb, mint a többi zöldség. Úgy gondoltam, a sótól enged egy kis levet és jobban felszedi a kurkumát.

hazi etelizesito szinte so nelkul 04

Hogy a zöld szárakból mennyi volt grammra, nem mértem, de jó sok. A vastagabb szárakat a petrezselyemről nem tettem bele, csak a leveleket. Megmostam, leráztam a vizet róla, összemixereztem, és tepsire raktam. Ez csak a kandalló előtt száradt. A vastag zellerszárát megkóstoltam, és nagyon ízlett, olyan zsenge volt, hát azt is összemixereztem és kiszárítottam. Halványzöld színű lett.

hazi etelizesito szinte so nelkul 05

Csavaros üvegekbe töltöttem. így eláll sokáig. Ha valami elkészült, mindig beszóltam a nagy üvegbe. A képen látható nagy üveg 3,5 literes és kb. háromnegyedig lett. Olyan szép lett a végeredmény, hogy sajnáltam összekeverni."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR