Zajvédelem a kertben: legyen a csendes, nyugodt pihenés színtere

Zajvédelem a kertben: legyen a csendes, nyugodt pihenés színtere

Járművek, fűnyírók, szomszédok.

Ritkán van olyan szerencsés helyzet, hogy a kertünk távol esik az utcától és a szomszédoktól egyaránt. Azonban akkor is kialakíthatunk egy intim, meghitt, csendes kertecskét, ha történetesen nem egy hatalmas puszta közepén terül el magányosan a birtokunk.

zajvedelem kertben 12

Költséges, de hatékony: a fal

A fal nem olcsó, viszont hatékony megoldás, jól elnyeli a zajt, nem szűrődik be a lárma kintről. Virágos kúszónövényekkel, például rózsával, iszalaggal, vagy elé ültetett fásszárúakkal eltüntethetjük a szürke, unalmas síkokat.

A zaj kontrollálása fontos kérdés, különösen a városi környezetben, ahol viszonylag kicsik a telkek, viszont nagy az utcáról beszűrődő lárma. Fékeznek a járművek, dudálnak, dübörögnek egész nap, füvet nyír a szomszéd, zajonganak a gyerekek, valahol üvölt a zene. Az állandó zaj akkor is bosszantó és fárasztó, ha már annyira megszoktuk, hogy szinte észre sem vesszük. Még ha úgy is véljük, hogy már nem halljuk, jó, ha tudjuk, hogy 70 decibel felett már az egészségünkre is káros, a vérerek összeszűkülnek, a légzés felgyorsul, a szívünk gyorsabban ver.

zajvedelem kertben 02

Főleg a kertben kell minimálisra csökkenteni a beszűrődő zajokat – hiszen itt pihenést, nyugalmat, csendet keresünk. Zajvédelem tekintetében két lehetőség áll a rendelkezésünkre. A falak és a hangszigetelt ablakok a közlekedési zajokat és egyéb környezeti hangokat szűrik ki. A kert hangszigetelt elemei is hasonlóan működnek, a magas falak hatékonyan ellenállnak a lármának.

zajvedelem kertben 03

A zajvédő falak annál hatékonyabbak, minél magasabbak és vastagabbak. Ha a házunk egy zajos utcában áll, akkor legjobb, ha már az ingatlanhatáron védekezünk, minél kisebb a távolság a zajforrástól, annál erősebb zajvédelem, hangszigetelés szükséges. A gabion vagy sánckas falak esetben a drótkosárba kavicsok, kövek kerülnek – jól mutatnak és jól is védenek a zaj ellen.

zajvedelem kertben 09

A zajvédő fal készülhet betonból, fából, üvegből, szövetből és téglából is. Az anyaga dönti el, hogy elnyeli vagy visszaveri-e a zajt. A különféle kísérletek azt mutatták, hogy üvegből, betonból, és a kőművesmunkával készült falak inkább visszaverik a zajt, míg a porózus anyagok elnyelik. Ha például a jól látható díszítő elemek kókuszrosttal vagy fával kombináltak, ez fokozza a hatást. A sövények önmagukban csak az intimitást teremtik meg, a magánszférát rejtik el a kíváncsiskodók elől.

zajvedelem kertben 06

Gyakran már maga a vizuális védelem is nyugtatóan hat ránk. Érdemes a betonfalakba fából készült betétet, csíkozást építeni – ezek nem csak esztétikailag vonzóbbak, de zöldeket is futtathatunk rájuk.

zajvedelem kertben 04

A zavaró zajforrás tompítása

Biztosan már mindenki hallotta, hogy egy bevásárlóközpontban miként tompítják a sok zajt: kellemes zenével – a relaxálást segítő hangok egyszerűen elfedik az idegesítőeket. A kertben ez teljesen természetes módon történhet: a víz csobogása, a levelek zizegése, a madarak csiripelése kellemes, megnyugtató háttérzajt biztosítanak. A szélcsengő finom hangjai is zenét jelenthetnek fülünknek.

zajvedelem kertben 11

Figyeljünk a csendes pihenőre a lombfúvók és -szívók üzemeltetésénél! Igen hangos gépek a lehullott levél eltávolítását, begyűjtését végző masinák – senki sem szeretné őket a vasárnapi szieszta alatt hallgatni. A működtetéshez a lakóhely rendeletei az irányadóak, de általában a legtöbb helyen vasárnap nem engedélyezett ilyen zajos gépekkel dolgozni.

zajvedelem kertben 05

Benzines fűnyíró vagy fűnyírórobot?

A benzinmotoros fűnyírók jellemzően 90 decibel vagy annál nagyobb zajkibocsájtással rendelkeznek. A robotok ennél csendesebbek, kb. 50-70 decibel közé tehető a hangerejük, azonban ezek az eszközök állandóan cikáznak, míg a fűnyíróval viszonylag behatárolható idő alatt végzünk a feladattal.

zajvedelem kertben 07

zajvedelem kertben 08

zajvedelem kertben 10

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?