Kellemeset a hasznossal: paradicsom-paprika a negyedik emeleten

Kellemeset a hasznossal: paradicsom-paprika a negyedik emeleten

A Kertészkedők Klubjának olvasója, Kocsis Gábor  lelkes balkonkertész, nem hagyta parlagon az erkélyét.

Ő meséli el az alábbiakban, hogyan sikerült elérnie, hogy egy dúsan termő, kellemes lugassá változzon az erkélye.

paradicsom paprika balkonkert 01

2017 év végén költöztünk jelenlegi otthonunkba feleségemmel. Előtte egy pici garzonban éltünk, ahol sajnos nem volt erkélyünk. A tavalyi év volt az első, hogy megpróbálkoztam otthoni paprika termesztésével. Azonban az is úgy kezdődött, április környékén kaptam néhány pici palántát, hogy "valamilyen erős paprika, erkélyre jó lesz".

paradicsom paprika balkonkert 02

Elektrotechnikus és informatikus végzettséggel, műszaki beállítottsággal, teljesen tudatlanul és mindenféle ismeret nélkül kezdem el nevelgetni a kis növényeket, utólag már látom, hogy hibát hibára halmozva. Sajnos a késői vetés és a nem megfelelő gondozás következtében a várt eredmény is elmaradt. Alig lett kifejlett termés, azok is ízetlenek és kicsik voltak. Azonban ez a sikerélménynek nem mondható halvány eredmény is elég volt ahhoz, hogy megfertőzzön a kertészkedés szépsége, és légköre. Tudtam, hogy a következő évben, azaz idén, jóval pontosabban, precízebben és felkészültebben szeretném ezt végezni.

 paradicsom paprika balkonkert 03

Mivel nekünk nincs kertünk, így az alig 3 négyzetméteres balkonunknak kellett betöltenie ezt a szerepet. Ez a feladat sok tervezést és számolgatást igényelt, mert szerettem volna maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló területet úgy, hogy magát a funkcionalitását ne veszítse el. Szerencsére a negyedik emeleti erkélyünk délnyugati irányba néz, így a napsütésből soha nincs hiány.

paradicsom paprika balkonkert 04

Februárban beszereztem a magokat, és kezdetét vette az idény. Vetettem többek közt Cayenne, Etna, Peppadew, Jimmy Nardello's paprikákat, sárga balkon- és futóparadicsomot, metélőhagymát, bazsalikomot. Míg hideg volt odakint, természetesen a fűtött szobában az ablakban növekedett a sok-sok kis palánta, feleségem nagy örömére...

paradicsom paprika balkonkert 05

Majd májusban, a fagyosszentek elmúltával kerültek ki a jelenlegi helyükre, ahol folyamatosan nőnek és hozzák a sok-sok szép termést. A pikírozástól fogva rendszeresen kapnak kizárólag bio eredetű tápoldatot, nyomelemeket és ásványi anyagokat. Rengeteg segítséget és tanácsot kaptam mind a tápozásban, mind az esetleges betegségek megelőzésében a Facebookon, a Kertészkedők Klubja nevű csoportban, amiért nagyon hálás vagyok. Szerettem volna bebizonyítani elsősorban magamnak, de másoknak is, hogy nem kell lemondanunk a kertészkedés öröméről, még ha csak egy pici erkély is áll a rendelkezésünkre.

paradicsom paprika balkonkert 06

Jelenleg 33 tő Cayenne és Etna paprika van vegyesen a balkon korlátján két sorba rendezve. 12 tő balkon- és futóparadicsom, és néhány zöld fűszernövény kapott még helyett az ablakpárkányon és a falon. A kedvencem a Cayenne, ebből is van a legtöbb, mivel ennek a paprikának az ízvilága és csípőssége áll legközelebb az ízlésemhez.

paradicsom paprika balkonkert 07

Hamarosan beérik a termés nagy része, így már a tartósításon gondolkodom, őrlemény vagy szósz készül majd belőlük. Nagyon jóleső érzés este, egy hosszú nap után kiülni egy ilyen kis lugasba, mintha egy darabka természet költözne be az otthonunkba. Azt gondolom igaz az a mondás, hogy a kertészkedés bepiszkítja a kezet, de megtisztítja a lelket.

paradicsom paprika balkonkert 08

paradicsom paprika balkonkert 09

paradicsom paprika balkonkert 10

paradicsom paprika balkonkert 11

paradicsom paprika balkonkert 12

paradicsom paprika balkonkert 13

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR